Здравните власти проверяват два случая на починали пациенти заради забавено лечение. В Пловдив ще се изяснява защо 70-годишен мъж е бил препращан в продължение на 24 часа между три болници, а една от тях го е върнала за домашно лечение.

Вътрешна проверка от днес започва и в Белодробната болница в Бургас след смъртта на 36-годишен мъж.

Преди дни нивото на кислород в кръвта на 70-годишния Йордан Недев рязко спада. Мъжът е насочен от личния си лекар към Спешното отделение на Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив, а оттам - към бившата Окръжна болница в града, но го връщат за домашно лечение - при ниво на кислород в кръвта 68%.

"И след консултация решиха, че той не е за прием. Че трябва да си купи апарат за дишане и, че след 4 дена ще го изпишат в същото състояние", обясни Николай Недев, син на починалия мъж.

24-часа по-късно му прилошава отново и линейката започва обиколки с пациента из болниците. Първата спирка е Инфекциозното отделение на болница "Свети Георги".  

Заради отрицателния тест за COVID-19, линейката отива до една от болниците в града - там обаче няма свободни легла.

Късно вечерта мъжът все пак е приет за лечение, но няколко дни по-късно издъхва в болница  "Свети Иван Рилски".

"Болничната система е страшно претоварена, хората са страшно уморени. Голяма част искат да напускат. Нека след като бъде направена проверката, тогава да бъдат правени изявления кой е виновен", призова д-р Динчо Генев, изпълнителен директор на УМБАЛ "Пловдив".

"Уважавам лекарите. Натоварени са много. Но към всички хора трябва да се отнасят с повече внимание", каза съпругата на починалия Елена Недева.

Изгубени  в хаоса на здравната система се оказват и близките на Калин. 36-годишният мъж с двустранна бронхопневмония издъхна, докато обикаля болниците в Бургас. 

"Ще се боря донякъде този хаос да спре, да има ред в приемането на пациентите! Ще направя всичко възможно смъртта на моя син да не е била безсмислена", каза Гинка Карапачова, майка на починалия мъж.

А трите болници, в които семейството търси помощ, отричат да имат вина за смъртта на младия мъж.

"Той е бил с тежка дихателна недостатъчност. Тя, като вижда неговото клинично състояние, тежкото му състояние, казва не сте за нас", коментира д-р Евелина Трошанова, директор, Белодробна болница в Бургас.

"Първо нямаше как да се започне по-рано специфично лечение, защото той до последно нямаше готов PCR тест. Наредбите в България са такива, че, за да се приеме един пациент в специфично COVID отделение, трябва да има положителен PCR тест", заяви д-р Златко Янев, дежурен лекар в COVID  отделение, МБАЛ "Бургасмед".

Здравните власти проверяват случая.

Над 6300 са пациентите, които се лекуват в болничните заведения от COVID-19 нас.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!