Правителството прие Националния план за ваксиниране срещу COVID-19. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет здравният министър Костадин Ангелов.

Създава се Национален ваксинационен щаб с председател проф. Красимир Гигов.

Планът е изготвен на базата на указанията на Световната здравна организация, на планове на държави членки на ЕС като Германия, Франция, Италия. Ползван е и опитът на някои американски щати.

„Той е съобразен с особености на българското здравеопазване, територия и инфраструктура“, подчерта министърът на здравеопазването.

„Страната е готова и логистично, за да посрещнем първата доставка на ваксините и без да се губи никакво време да започне имунизацията, която ще е напълно безплатна и доброволна“, каза премиерът Бойко Борисов по време на днешното извънредно правителствено заседание.

В плана за ваксинация са посочени фазите, определящи кои групи от населението и в какъв ред ще бъдат имунизирани срещу новия вирус. 

Първа фаза

В нея попадат медицинският персонал на лечебните заведения за извънболнична и болнична помощ; медицински специалисти по здравни грижи; лекари по дентална медицина; фармацевти и помощник фармацевти и друг помощен персонал. Очакваният брой на хората, които ще подлежат на ваксинация от тази група, са 243 600 души.

Втора фаза

В нея попадат потребители и персонал на социални институции; педагогическите специалисти и персонал на ферми за отглеждане на норки. Очакваният брой на хората, които ще подлежат на ваксинация от тази група, са 112 080 души.

Трета фаза

В нея попадат служителите, участващи в поддържането на функционирането на основни за обществения живот дейности. Очакваният брой подлежащи на ваксинация в тази група ще бъдат по предварително изготвени списъци, съобразено с желанието на хората.

Четвърта фаза

В нея попадат възрастните хора на и над 65-годишна възраст и хора с придружаващи хронични заболявания. Очакваният брой на хората, които ще подлежат на ваксинация в тази група, са 1 800 000 души.

Пета фаза

В нея попадат уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот. Имунизацията на тези целеви групи ще се извършва по предварително изготвени списъци.

Страната се разделя на 6 района за ваксиниране

За Район 1 отговаря РЗИ-Враца, за район 2 – РЗИ-Велико Търново, за район 3 – РЗИ-Варна, за район 4 – Столичната РЗИ, за район 5 – РЗИ-Пловдив, за район 6 – отговорник е РЗИ-Бургас.

Вече са налични необходимите фризери за съхранение на ваксините, както и специализиран транспорт за доставянето им в страната.

Стартовата дата на имунизацията ще зависи от ЕК, която трябва да разреши за употреба конкретните ваксини. Очаква се тази на „Пфайзер“ и „Бионтех“ да получи „зелена светлина“ в самия край на декември, а тази на „Модерна“ – през януари.

Ваксините, които ще бъдат използвани в държавите членки, ще бъдат проверени за странични ефекти, преди да влязат в употреба. За да се стигне до разрешението за ползването не един лекарствен продукт се минава през няколко фази, които се контролират от различни органи и независими експерти.

Първата е предклиничната, в която се правят лабораторни изследвания. Следват три фази на клинични изпитания – първата е при здрави доброволци, втората е за уточняване на дозата, а третата е по-мащабни клинични изследвания с до 40 000 участници. След това Европейската агенция прави анализ на резултатите и издава становище, на база на което ЕК издава разрешение.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев подчерта, че в България, за разлика от Великобритания, законодателството не позволява старт на имунизацията и преди това, а и той не би го препоръчал.

„За мен това е политическо решение“, посочи той.

В „Бул Био“ днес се инсталират два хладилника, които могат да поемат първата доставка от „Бионтех“ и „Пфайзер“. До края на деня ще има работеща система и в СРЗИ, а утре – в РЗИ-Бургас. Освен това лечебните заведения с вирусологични лаборатории ще освободят място за съхранение.

Кунчев уточни, че ваксината на „Бионтех“ и „Пфайзер“ се държи на минус 70 градуса само за дългосрочно съхранение – след това може да стои 5 дни на между 2 и 8 градуса в хладилника на личния лекар.

Народното събрание е дало разрешение Европейската комисия да сключва договори за четири ваксини, но има още поне три препарата, които са в разработка. Здравният министър обясни, че по отношение на тях също ще има процедура в парламента, за да бъдат запознати депутатите и българските граждани с бъдещите договори.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!