Председателят на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ Димитър Цоцорков и управляващият директор на „Моушън Артс“ Зарина Генчева са носителите на големите награди „Мистър Икономика“ и „Мисис Икономика“ за 2022 г. Отличията на списание „Икономика“ и най-голямата работодателска организация в страната – Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) – бяха раздадени на тържествена гала церемония.

Голямата награда „Мистър Икономика“ връчи вицепрезидентът Илияна Йотова, а призът „Мисис Икономика“ – от министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

„Вие с Вашата работа доказахте, че няма невъзможни неща и българската икономика въпреки всичко се развива и Вие давате работни места на много хора, за което искрено Ви благодаря", обърна се вицепрезидентът Илияна Йотова към членовете на КРИБ.

В година, белязана от множество кризи, организаторите на конкурса останаха верни на традицията да отличат предприемачите и мениджърите, които в трудното време на шокови промени не само устояват, но и постигат успехи за своите компании и за цялата българска икономика.

„Поздравявам хората в тази зала, това сте вие, които намирахте иновативни решения, завладяхте нови пазари и преодоляхте много кризи. Днес наградените са няколко, но поздравление заслужават всички", обърна се икономическият министър Никола Стоянов към членовете на КРИБ.

По традиция победителите бяха отличени със символа на конкурса от създаването му преди 32 години – статуетката „Рибарят и златната рибка“ на скулптора Ставри Калинов.

По традиция в рамките на конкурса беше връчена и специална награда от името на КРИБ и списание „Икономика“. Тази година тя отиде при проф. дтн инж. Николай Вълканов, председател на Съвета на директорите на „Минстрой Холдинг“, за корпоративната социална политика на компанията, подкрепяща редица значими социални каузи. Призът връчи Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на „Сименс“ и зам.-председател на Управителния съвет на КРИБ.