Форумът „Кариера и живот – защо в България?“ на Bulgaria Wants You събра в зала 3 на НДК над 1000 посетители и близо 100 от най-коректните работодатели в страната. Десетки компании се срещнаха с граждани, които искат да се развиват в България и търсят своето професионално поприще.

 

Събитието бе открито от организаторите Иван Христов и Андрей Арнаудов. Те посочиха, че това е четвъртото издание на инициативата, а сред популярните личности, които влязоха в ролята на лектори са финансистът Левон Хампарцумян, музикантът Йонислав Йотов – Тото, журналистът Георги Милков, предприемачът Христо Попов и Явор Николов от „Дронамикс“.           

„За разлика от политиците, бизнесът е повярвал, че хората са най-важни“, каза в началото на форума Иван Христов и допълни: „Освен от мантрата, че държавата трябва да ни оправи, необходимо е да се отървем и от негативизма. Гледаме прекалено черно на себе си и сме изградили крайно лош образ на страната си, а по този начин сами си пречим. В другите държави хората се стараят да изтъкват хубавите неща и да премълчават за проблемите си – у нас правим точно обратното.

От своя страна Андрей Арнаудов постави акцент върху това, че и другите градове в страната трябва да предоставят добри условия за работа и живот: „С Bulgaria Wants You пътуваме много и говорим с българите у нас и в чужбина. В нито една държава хората не са доволни от властта! Да, със сигурност в Западна Европа изкарват повече пари, но и животът е по-скъп; престъпността е значително по-висока; на много места пък има ужасяваща бюрокрация и т. н. Проблеми има абсолютно навсякъде по света – важното е с кои проблеми избираме да живеем и каква среда създаваме.“

„Може да се развивате и в България!“ – това послание отправи и Левон Хампарцумян, един от лекторите във форума. „Важно е българската диаспора да бъде по-обединена“ - посочи той и призова младите хора да си поставят цели, които да са постижими. „Светът не свършва, ако не постигнете кариерната си цел“ - каза също банкерът и добави, че е важен балансът и с личния живот. Хампарцумян коментира и българите у нас, които нито работят, нито учат, като по думите му това са между 500 000 и един милион души.

Бяха разказани и истории на български предприемачи, като създателите на „Дронaмикс“.

По време на форума бе представено и проучване в партньорство с JTN, според което 89% от анкетираните виждат професионалното си развитие в близките пет години в България, а 11 на сто – в чужбина. Относно приоритетите, участниците в анкетата са посочили, че сред факторите за щастие са „Обичан човек до себе си“ (62%), „Да имам деца“ (45%), „Добро лично здраве“ (43%), „Финансова подсигуреност“ (38%) и др.

Следващите форуми ще се състоят в Лондон на 20 октомври и в Бергамо на 7 декември. Регистрацията е безплатна на сайта на платформата Bulgaria wants you.