Заведенията отвориха врати след тримесечната пауза. В първия ден, в който ресторантите работят, желаещи да вечерят навън не липсват. Но гостилниците не са пълни, защото трябва да се съобразят с мерките в заповедта на здравният министър.
Всички заведения трябва да работят с капацитет до 50%. Работното време на ресторанти, кафенета и игрални зали е до 23:00 ч. На маса трябва има до шестима души.
Още преди обед дойдоха първите клиенти в отворените заведения.
Първи март е и първата крачка към спасението на бизнеса, надяват се от бранша. Новото начало започва без маски за клиентите и задължително с маски за персонала. На входа и на изхода на заведенията са поставени дезинфектанти.
„Трудността е в 50-те процента. Защото трудно може да съществува бизнес при 50% приход и 100% разход“, казва Ричард Алибегов - председател на Българската асоциация на заведенията.
За ресторанта на Петър Цветарски това означава, че вътре могат да работят две маси. Затова и част от работещите вече са съкратени
„На 50% няма да имаме печалба, но поне ще има за заплата за персонала, за сметките, ще сме живи, ще мърдаме“, казва Цветарски.
Надеждите са ограниченията да са временни. Загубите тепърва ще се изчисляват.
От този понеделник се разрешават и организираните пътувания в страната. Също и провеждането на конгреси, семинари, конкурси, обучения, както и други обществени мероприятия. Условието е, че трябва да работят до 30% от капацитета си.