"Развълнувани сме като на първия учебен ден", заяви в предаването "Тази сутрин" Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, по повод отварянето на ресторанти и кафенета.
Това е ново начало – взели сме всички мерки по заповедта на министъра и се надяваме хората да са доволни, посочи той.
Според него да се работи на 50% не е добре, защото бизнесът не е конструиран за този капацитет.
"Като начало всичко е по-добре, отколкото да стоим затворени. Това е първа крачка към спасение на нашия бизнес, който пострада доста тази година", отбеляза Алибегов.
"Ресторантите сме работили 6 месеца, а нощните клубове – 3. Каквато и помощ да има бизнесът не е конструиран да стои така. Загубата на служители е по-тежка от финансовата, тъй като много хора се ориентираха в други сектори", заяви той.
Много заведения в Мездра няма да отворят, въпреки че вече е разрешено да работят.
Едно от тях обаче отваря днес с малко персонал. Управителят Галя Драганова обясни, че последните три месеца са били напълно затворени, не са приготвяли дори храна за вкъщи. Освободени са трима души от кухнята и трима от сервиза. Сега в заведението има персонал по един човек в кухнята и един отпред.
"Днес ще готвим в малки количества, защото не знаем колко хора ще ни посетят", казва готвачката в заведението.