Ресторанти и кафенета започват работа при определени мерки за сигурност. Още преди обяд заведенията в столицата посрещнаха първите си клиенти.
1 март е първата крачка към спасението на бизнеса, заявиха от бранша.
"Ние се чувстваме като на първия учебен ден, много сме развълнувани, ново начало", заяви Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.
Новото начало започва при определени правила. На входа и изхода на заведенията има дезинфектанти.
Персоналът трябва да е с маски. Заведенията ще работят при 50% заетост и най-късно до 23 ч. На маса трябва да има до шест души.
"На 50% няма да имаме печалба, но поне ще има за заплата за персонала, за сметките. Ще сме живи, ще мърдаме", обясни Петър Цветарски, собственик на ресторант.
Много от заведенията са съкратили персонала си, а загубите тепърва ще се изчисляват.
"Заведенията у нас отварят, защото имаме плато на заболеваемостта от 12-13% от тестовете, но здравната система е готова за справяне с натиска", каза от своя страна в "Тази сутрин" здравният министър Костадин Ангелов.