От този четвъртък в столицата влизат в сила нови, по-строги мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Засега учениците остават присъствено в клас при спазване на всички мерки. При увеличение на процента на заболелите обаче директорите заедно с ръководството на учебните заведения ще трябва да вземат решение дали учениците ще преминат на ротационно обучение, или ще се учат от вкъщи.

"Не са ли те тези, които най-добре могат да преценят дали може да се проведе нормален учебен процес. Те би трябвало да са и да кажат при тази ситуация дали е нормално да минаваме на онлайн", коментира здравният министър Стойчо Кацаров.

От утре обаче наредбата изисква да затворят врати всички центрове за извънкласни дейности.

"Изглежда за пореден път неформалното обучение е враг №1. Въпреки повтаряната теза, че обучението е най-важно и трябва да затвори последно, във всяка една заповед ние сме на първо място", заяви Владимир Христов, член на УС на Асоциацията на езиковите центрове.

Желанието е поне децата от начален етап и възрастните, които подлежат на квалификация, да бъдат обучавани присъствено. 

Снимка: btvnovinite.bg

Театрите, кина и концерти ще работят при заетост до 30% от капацитета на помещенията. Всички спортни състезания ще се провеждат без публика.

Мерките в заведенията, включително вечерният час, могат да не се прилагат, ако 100% от персоналът е ваксиниран, преболедувал или с отрицателен тест и ако се приемат само посетители, които също отговарят на тези условия.

Снимка: btvnovinite.bg

В 51-во училище в София за сега има три карантинирани паралелки. Освен носенето на маски е намерен вариант учениците да влизат и учат по различно време, за да не смесват потоците като разделяне на входовете, през които влизат учениците от началния етап на обучение и тези от 5., 6. и 7. Клас, казва директорът на училището Асен Александров.

Снимка: btvnovinite.bg

„Сутрин са 1. и 3. клас, следобед 2. и 4. клас. Разделяме ги, междучасията са стъпаловидни, влизането в училище също е стъпаловидно“, казва Александров.

Според ръководството повечето ученици свикват с носенето на маска, но признават, че има и родители, които отказват децата им да носят предпазни средства.

„Очаква се ние да ги санкционираме, родителите оспорват нашата компетентност в това отношение, пишат жалби и веят петиции. Това е една трудна борба“, казва директорът.

Всеки понеделник започва с тестване на всички учители за сметка на училищния бюджет, а при нужда от преминаване на друга обучителна форма е обмислен и вариант за ротация.

„Ние предвиждаме 50% от учениците в един клас да са тук, другата седмица обратно“, обяснява Александров.

Снимка: btvnovinite.bg

Според вирусолози у нас в момента се разпространява предимно вариантът "Делта" на коронавируса.

„При нисък процент ваксинирани се предполага едно широко разпространение на вируса със засягане на много хора и в процеса на тази циркулация вероятността вируса да се измени и е много по-голяма“, казва проф. Нели Корсун, завеждащ Лаборатория "Грип и ОРЗ".

Специалистите определят мерките като достатъчни, стига обаче да бъдат спазвани.

  • Кацаров: Все още няма потвърден случай на "Омикрон" у нас
  • Остава висок броят на починалите от COVID-19 у нас
  • Първи съмнения за "Омикрон" в България
  • 2299 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Три области вече са в жълта зона по заболеваемост от COVID-19
  • 21-годишна здрава жена е сред жертвите на COVID-19
  • Богдан Петрунов: Зеленият сертификат за антитела е абсурден
  • 208 души са починали от COVID-19 за последните 24 часа
  • 7 области в страната остават в тъмночервената зона
  • Възстановяват плановия прием и операциите в болниците