Мерките са достатъчно строги, стига да се спазват. Важното е да има по-строг контрол, заяви в "Тази сутрин" проф. Нели Корсун от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Според нея е възможно да нахлуят и нови варианти на коронавируса. 

„За да се ограничи вирусът, могат да се въведат много строги мерки, но те все пак трябва да се спазват, за да не страда икономиката, да не страда образованието и да има баланс между всички тези направления. Използването на здравни сертификати е добра мярка“, отбеляза тя.

„При нисък процент ваксинирани се предполага едно много широко разпространение на вируса със засягане на много хора. В процеса на тази циркулация вероятността вирусът да се измени е много по-голяма. Затова е много важно да се повиши имунизационното покритие, така че да се ограничи броят на неваксинираните лица, които са фактически материал за разпространение на вируса“, обясни проф. Нели Корсун.

По думите ѝ е възможно да нахлуят и нови варианти на коронавируса.

„В началото на годината доминираше „Алфа“ вариантът или т. нар. британски вариант, но беше изместен от „Делта“. Когато се натрупат достатъчно заразени и изкарали заболяването с този вариант, е възможно да се появят нови, вече има такива – „Мю“ и „Ламбда“, обясни проф. Корсун.

Според нея не можем до прогнозираме кои ще влязат, но те са варианти, които могат да причинят доста тревоги.

„Ламбда“ вариантът циркулира в Перу и се появи в Южна Америка. „Мю“ се разпространява в Колумбия. Няма гаранция, че няма да има внос на тези вируси и у нас", посочи имунологът.

По думите ѝ те не са по-тежки, но са свързани със способност на вируса да избягва имунитета, който е създаден в резултата на ваксините или след преболедуване.

„Делта“ вариантът е два пъти по-заразен в сравнение с оригиналния коронавирус – този от град Ухан, припомни специалистът.  

„Симптомите на „Делта“ варианта много напомнят симптомите на други респираторни вируси, при него по-рядко се срещат симптоми като кашлица, загуба на вкус и обоняние. За него са характерни главоболие, възпалено гърло, хрема, повишена температура. Това са симптоми, които се препокриват с тези на други респираторни вируси“, предупреди проф. Нели Корсун. 

Тя съобщи още, че все още няма доказан грип този сезон, но е възможно по-силно разпространение на грипни вируси в сравнение с миналия сезон.

Тогава е имало необичайно слаба циркулация на грипни вируси не само у нас, но и в цяла Европа. Така може да се предполага, че имунитетът на населението е отслабен.