От четвъртък и в София по-строги противоепидемичните мерки, заради високия брой новозаразени.

За разлика от други области, в София-град всички ученици остават в присъствена форма.
Към ротационно обучение ще се премине при увеличена заболеваемост и по решение, което трябва да вземе директорът на училището.

От четвъртък се преустановяват се груповите извънкласни дейности и занятия. Театри, кина, и концерти ще работят при заетост до 30%. Всички спортни състезания се провеждат без публика.

Мерките в заведенията, включително вечерният час, могат да не се прилагат, ако 100% от персоналът е ваксиниран, преболедувал или с отрицателен тест и ако се приемат само посетители, които също отговарят на тези условия.

Снимка: bTV

На фона на растящата зараза все по-малко остават свободните места в интензивните отделния. 92% са заетите в София по данни на столичната РЗИ. Друга област в с недостиг е Благоевград.

В Първа градска болница места за тежко болни няма. Опитват се обаче да не връщат пациенти. Настаняват ги на неинтензивни легла и ги наблюдават с помощта на анестезиолог, докато се освободи място.

Обслужваме и правим всичко възможно. Моето желание и така съм говорил с колегите е да няма върнат пациент“, заяви директорът ѝ Цветомир Димитров.

Проверка в друга столична болница показва, че са изчерпани дори резервните места, които пазят за пациенти от COVID отделенията с риск да се влошат.

“Няма как да не връщаме пациенти, защото когато капацитетът е на 100% е запълнен, като имаме и тези две допълнителни легла, няма как да не го върнем пациента“ каза проф. Николай Младенов – нач. Клиника по анестезиология и реанимация на УМБАЛ „Токуда“.

Въпреки че Благоевградска област все още не е в тъмночервената зона, лечебните заведения са в патова ситуация.

„Имаме готовност евентуално да открием поне още 10 места, но това значи, че да закрием някое друго отделение и болни с други заболявания да не се обслужват. Не е толкова лесно, не е само физически да подсигуриш легло“, добави Димитър Захариев, временен управител на МБАЛ „Югозападна болница“.

По данни на здравното министерство на национално ниво засега за недостиг не може да се говори.

„Имаме области при които има заети 8-9% от леглата, давам пример Плевен и Враца. Има други, които надминават 20%“, заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

От столичната РЗИ издадоха наредба при нужда броя на леглата да бъде преструктуриран и да бъдат разкрити допълнителни такива.