На привършване са леглата за пациенти с COVID-19, които имат нужда от интензивна грижа в болниците. Най-засегнатите области са София и Благоевград, където има едва четири свободни места.

Проверка на bTV в държавните, общинските и частните болници в столицата, показа, че има много заети места, а в някои лечебни заведение няма никакви свободни легла.

Снимка: bTV

От заповед на столичната РЗИ стана ясно, че при нужда, те ще бъдат увеличени.

„Имаме пуснат регламент от Министерството на здравеопазването, който спазваме, 10-15 легла се движим и те са напълно запълнени, т. е. регламентираните. Имаме две легла, които ги държим като буферни“, заяви проф. Николай Младенов – началник на Клиниката по анестезиология и реанимация в УМБАЛ „Токуда“.

Зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов обясни, че в дадена болница и област може да се изчерпят интензивните легла, но има други лечебни заведения, в които имаме достатъчно поне към момента.

"Най-високите проценти на заети легла към момента са в Търговище, Шумен, донякъде в Габрово, Велико Търново. В съответните области ежедневно директорите на РЗИ-тата следят заетостта и при необходимост предприемат мерки", добави той.