Старт на разговорите за редовно правителство. Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски кани всички партии от 48-ия парламент на срещи в четвъртък и петък.

На третия ден с мандат в ръце стана и официално ясно - проф. Николай Габровски започва търсенето на подкрепа. От БСП обаче планират утрешната среща с кандидата за премиер на ГЕРБ да е кратка.

„От уважение към него ще отидем, за да му кажем три изречения: "Няма да подкрепим първи мандат на ГЕРБ, благодарим, довиждане", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

От възпитание на разговорите ще отидат и от "Демократична България", но също са категорични – не искат кабинет с първия мандат.

„Ще направим среща с него, за да му обясним защо не можем да го подкрепим заради корупционните практики на правителства на Борисов“, каза Атанас Атанасов от „Демократична България“.

На поканата за разговори няма да откликнат от "Продължаваме промяната", но пък са готови със съвет към кандидата за премиер.

„Моят съвет към проф. Габровски е да се фокусира върху партиите, които биха осигурили подкрепа за един евентуален кабинет, който той да оглави“, каза съпредседателят на „Продължаваме промянатаАсен Василев.

От формацията стоят твърдо зад решението си да не подкрепя кабинет на ГЕРБ. В предаването "Тази сутрин" по bTV Кирил Петков увери, че вярва на депутатите си и няма как някой от тях да натисне бутона "за" правителство с първата папка.

„На 100% нищо лично срещу техния кандидат, човекът изглежда стойностен професионалист в медицината. Като виждаме колко е активен г-н Борисов, ние очакваме и мисля, че е съвсем ясно, че човекът, който ще взема решенията, е той“, заяви Петков.

Без разговори и без подкрепа за първата папка е позицията на "Възраждане".

„Дали се казва кандидатът за министър-председател Николай Габровски, или се казва Бойко Борисов, важни са политиките. Ние имаме кардинални разминавания“, каза лидерът на „ВъзражданеКостадин Костадинов.

ДПС запази мълчание, а от "Български възход" са готови на диалог.