Може ли новият служебен премиер да не е Димитър Главчев, а някой друг от посочените в Конституцията? В заседателната зала на президентството вече са представителите на всички парламентарни групи.

Консултациите на „Дондуков 2“ преминаха в приятелски тон. Те продължиха 42 минути. 

Има и други, които са се съгласили за служебен премиер освен Димитър Главчев, каза президентът Румен Радев. 

По Конституция той трябва да възложи на един от списъка да състави служебна власт, която с указ той да назначи, а след това да издаде указ и за изборите - възможните са 13, 20 и 27 ноември.

Кои са тези имена държавният глава не каза, но в публикации през седмицата стана ясно, че един е подуправителят на БНБ Петър Чобанов допуска, че би обмислил евентуално да бъде служебен премиер, ако ситуацията в страната и финансовата среда го налага. Появи се информация за това, че и заместник-председателят на Сметната палата Горица Грънчарова също била склонна за това да бъде служебен премиер.

Президентът каза, че ще бърза в тази процедура, защото пред страната има много въпроси които трябва да се решат, включително и изборът на български еврокомисар.

 „Трябва първо да се проведат тези консултации и да се определи кандидат за служебен министър-председател, да се назначи служебно правителство, чиято основна цел е провеждане на честни прозрачни открити парламентарни избори. Много е важно да се гарантира нормалното функциониране на държавата съгласно промените, които приехте в парламента. Моите възможности за избор на служебен министър-председател са ограничени и аз затова веднага след като ИТН ми върна неизпълнен третият мандат веднага пристъпих към разговори с всички потенциални кандидати за министър-председател от списъка“, каза Радев в началото на консултациите.

 

„Нашето категорично мнение е, че политическите групи и политическите представители в Народното събрание не бива да се бъркат в тези компетенции, да дават съвети и напътствия за това какъв да бъде кабинетът и кои трябва да бъдат номинирани за премиер и за министри, защото това е изцяло във Вашите компетенции и в компетенциите на назначен от Вас министър-председател.“ Това каза депутатът от ГЕРБ-СДС Росен Желязков по време на започналите при президента Румен Радев консултации.

Председателя на парламентарната група ПГ на „Продължаваме промяната - Демократична България“ Николай Денков се обърна към президента Румен Радев с призив, когато се обсъжда състав на служебен кабинет със следващия служебен премиер, да се помисли за друг ръководен състав на Министерството на вътрешните работи. Той подчерта, че основно задължение на служебния кабинет е осигуряването на честни избори. 

Нямаме доверие в сегашния вътрешен министър. Имам достатъчно информация, че има проблем, каза Денков. 

„За нас в момента няма подходяща фигура за министър-председател, каза председателят на парламентарната група на „Възраждане“ Костадин Костадинов по време на консултациите във връзка със състава на служебно правителство с президента Румен Радев днес.

Тази консултация е напълно безсмислена, за да ограничи правомощията на президентската институция, коментира още Костадинов.

„Няма как да подмина нелепостта на обсъждането на председателя на ПГ на ДПС.  Ще отбележа само че домовата книга няма никакво отношение господин Пеевски“, каза Йордан Цонев.

„Това е процедура, която не е незаконна, ако смятат, че е политически инженериг, да бяха забранили“, заяви Тошко Йордонов, ИТН.

Така нито една формация не прояви претенции кой да е служебен премиер. Без изненада от ПП-ДБ обаче отново поискаха Калин Стоянов да не е в новото служебно правителство.

На 1 юли Румен Радев връчи първия мандат на кандидата за министър-председател, издигнат от ГЕРБ-СДС - Росен Желязков, който веднага предложи структура и състав на Министерски съвет.

Два дни по-късно парламентът не го избра за премиер. На 22 юли от „Продължаваме промяната-Демократична България“ получиха и върнаха веднага неизпълнен втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. „Има такъв народ“ върна на президента неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство на 5 август.