Обучението на летателен състав за бъдещия многоцелеви изтребител започна във Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски”, съобщиха от министерството на отбраната.

Миналата година българското правителство купи 8 броя F-16 Блок 70 - най-новата версия на най-продавания и използван във военни действия изтребител. Покупката се превърна в най-скъпата инвестиция в отбраната на България 30 години след демократичните промени и 15 години след приемането ни в НАТО.

С тържествена церемония бе дадено началото на курса за приучване и първоначално обучение на самолет L-39ZA на летателен състав, определен за обучение в САЩ на самолет F-16.

Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков пожела успех на обучаемите и техните инструктори.

„Предстои ви да преминете през сложни подготовки, да научите още много от вашите инструктори. Вие сте от малкото пилоти, които имат уникалния шанс да придобият широк спектър на способности, които след това да приложите и надградите в по-нататъшното си обучение. Бъдете горди, бъдете достойни за предоставената ви възможност. Знайте, че това е не само предизвикателство, а и огромна отговорност”, каза още генерал-майор Цанко Стойков в обръщението си към обучаемите.

В програмата за обучение са включени пилоти от състава на ВВУБ „Георги Бенковски” – Долна Митрополия, Трета авиобаза – „Граф Игнатиево“ и База за предно разполагане „Безмер“. Тяхното теоретично и практическо обучение ще се проведе изцяло във ВВУБ „Георги Бенковски” с използване на натрупания опит от проведените през 2014 и 2016 г. курсове за интензивна летателна подготовка.

В продължение на един месец пилотите ще преминат през теоретично обучение и след полагане на изпити ще бъдат допуснати до летателна дейност. Лекторите са подбрани от авиационния инженерно-технически и командно-инструкторския състав на авиобазата.

Началник на курса е подполковник Пламен Ковачев, заместник-командир на ВВУБ по летателната подготовка. Под негово ръководство инструкторите майор Петко Димитров, майор Пламен Иванов, майор Петър Муков и капитан Янчо Христов ще проведат летателното обучение на самолет L-39ZA.

След успешното завършване на курса на пилотите им предстои да продължат обучението си в САЩ във връзка с придобиването на новия многоцелеви изтребител F-16.