"Ако кабинетът беше решил да купи „Грипен” по начина, по който купи F-16, аз щях да съм същият върл противник".

Това каза държавният глава Румен Радев в предаването "Лице в лице", отговаряйки на въпрос дали, ако кабинетът беше купил изтребители "Грипен" вместо американските самолети, щеше да се избегне конфликт между него и премиера Бойко Борисов.

Държавният глава бе категоричен, че за него типа самолет няма значение.

"Българското правителство погази открития и честен конкурс, който да ни даде най-добри условия и това тепърва ще носи последствия”, заяви президентът.

"Покрай F-16 ние сключихме и договор за индустриално сътрудничество, който е скрит. В него няма реални параметри и срокове. Ние трябваше да направим много повече. Предложих на Тръмп да направи така, че когато купуваме от тях, да има много стабилна подкрепа от американското правителство именно за индустриално сътрудничество и за трансфер на технологии, за да няма тази икономическа бездна", каза още Радев.

Той коментира и казаното от новата посланичка на САЩ у нас, че ще санкционират корумпирани държавници и техните семейства с отказ за издаване на визи. Според Румен Радев никой не може да реши нашите проблеми с корупцията отвън.

"Трябва обаче да се отнесем със сериозност към едно такова намерение. Това е ясен знак от Държавния департамент, че в България има ненаказана корупция по високите етажи на властта”, каза Радев.

Той уточни, че такива визови санкции има за страни като Иран, Пакистан, Еритрея, Нигерия и Камбоджа.

"Вкарването ни в една такава група е имиджова щета за нашата страна. Това няма как да не влияе с отношенията ни със САЩ”, на мнение е той.

Гледайте цялото интервю на Цветанка Ризова с държавния глава Румен Радев:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!