Българското правителство купи 8 броя F-16 Блок 70 - най-новата версия на най-продавания и използван във военни действия изтребител.

Покупката се превърна в най-скъпата инвестиция в отбраната на България 30 години след демократичните промени и 15 години след приемането ни в НАТО.

За 40 години откакто е на въоръжение, F-16 е използван в 28 държави по света. До момента са произведени 4500 броя от този самолет.

След като препоръката на служебното правителство да се преговаря с „Грипен” беше отхвърлена, специална анкетна комисия в парламента върна F-16 в надпреварата и рестартира процеса.

Премиерът Бойко Борисов и военният министър Красимир Каракачанов настояваха в конкурса да се включат само нови самолети, а стратегическото партньорство надделя в избора на нов самолет за българските ВВС.

Правителството предпочете американското предложение за последната версия на F-16 Блок 70.

„Пилотите да ги избират. Те ще летят на тях и ако трябва ще воюват. Няма да стават пушечно месо”, заяви Борисов през октомври миналата година.

А тогавашният посланик на САЩ у нас Ерик Рубин подчерта, че решението да се започнат преговори за изтребителите е правилно, но натиск от страна на САЩ за разговори не е имало.

Снимка: БГНЕС

Американската оферта надхвърли финансовата рамка от 1,5 млрд. лева., а президентът Румен Радев беше категоричен, че конкурсът за самолетите е „опорочен”

„Ще похарчим много повече за по-малко самолети”, обяви държавният глава.

В преговорите се включиха четирима министри, като министър Каракачанов обясни, че те са важни, за да бъде коригирана цената на военните машини.

В хода на разговорите стана ясно, че първите самолети няма да бъдат доставени до две години, както беше поискано първоначално и че няма да се плащат разсрочено, а накуп авансово.

Премиерът Борисов изтъкна, че той е предложил самолетите да се платят наведнъж и заяви, че е имало „яростна и подла съпротива срещу сделката”.

Снимка: Ладислав Цветков

На 19 юни депутатите ратифицираха четирите договора за купуване на 8-те изтребители. Президентът наложи вето на сделката и предупреди за скрити разходи.

Снимка: Ладислав Цветков

„Поемането на задължения със скрити и неясни разходи въвличат за десетилетия напред българските правителства във финансови задължения (…), тези средства не са премиера, а на българските граждани”, уточни Радев.

Снимка: Ладислав Цветков
Финансовият министър Владислав Горанов призна, че цената от 2,1 млрд. лв. е сериозно фискално усилие, за което е била гласувана актуализация на бюджета и увеличение на вътрешния дълг.

Американският Конгрес гласува помощ от 56 млн. долара като допълнение към сумата по сделката. Така първите самолети трябва да пристигнат в средата на 2023 г., а последните в началото на 2024г.

С инвестицията в превъоръжаването на ВВС разходите за отбрана достигнаха 3% от БВП. По този начин България преизпълни изискването от НАТО да влага 2% от бюджета си за отбрана годишно.