Имаше яростна и подла съпротива срещу сделката с „Локхийд Мартин” (за изтребителите F-16), но с министъра на отбраната и с финансовия министър го направихме необратимо. Това премиерът Бойко Борисов на бизнес закуска с представители на Американската търговска камара.

„Ние закупихме за нашите пилоти най-доброто, което се произвежда", изтъкна премиерът. Също, че никога по време на преговорите и разговорите не е имало лобизъм.

Представителите на американската компания подчертаха пред българския министър-председател, че само в Европа има над 700 самолета F-16, а в света са продадени над 4000 броя от летателното средство, което го прави най-продаваният военен изтребител и най-използваният в реални военни действия.

Борисов коментира и присъединяването на Северна Македония към ЕС и НАТО. Според него нашата съседка трябва да стане член на евроаталантическия пакт и на евросъюза, но предупреди, че „не трябва да се заиграва с историята, защото тя е ясна".

Той е на мнение, че и Албания трябва да стане член на НАТО.

Българският премиер благодари на американската страна за инвестициите, които се правят в България и изтъкна, че износът за САЩ е по-голям от вноса, което означава, че българската икономика се развива.

Вижте цялото изказване на Бойко Борисов във видеото:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!