„Виждате, че по света се оценява това, което правим, защото това, което излиза от Департамента на САЩ, го четат всички. Въпреки опитите и глупостите, които се наслушахме в България”, заяви българският премиер Бойко Борисов на днешното заседание на Министерски съвет, визирайки изявлението на американската администрация по повод покупката на изтребителите F-16. 

„Поздравявам Министерството на отбраната, на финансите и на икономиката, всички които работиха по този стратегически проект за превъоръжаване на Българската армия”, каза Борисов в началото на заседанието на министрите.

„Мисля, че извън страната никой не би си помислил, че българското и американското правителство са били подвластни на лобизъм, корупционни действия или каквото и да било“, смята премиерът. 

Борисов отбеляза, че отговорните министерства по сделката са работили във „враждебна среда, въпреки нежеланието на политическите и институционални опоненти да превъоръжим с един от най-добрите самолети българските ВВС“. 

„Поздравявам ви за силата и куража и търпението. За много хора извън България е невъзможно да се случи, а то се случи. Все още армията е въоръжена със старите руски оръжия. Така че изтърпяхте много, но оценката на департамента е достатъчно ясна”, заяви премиерът пред министрите. 

„Много съжалявам, че нашите партньори в дясно нито веднъж не се опитаха да ни помогнат и да ни защитят, защото това е и геостратегическо решение”, каза премиерът.

Сделката за изтребителите бе обнародвана в „Държавен вестник" вчера, след като депутатите отхвърлиха президентското вето.

Държавният департамент в официално съобщение поздрави страната ни по повод сделката за закупуване на 8 изтребителя F-16 Блок 70. Дипломатите поздравяват правителството за „решимостта да модернизират своята армия, чрез покупката на тези много способни, оперативно съвместими с НАТО самолети.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!