Анонимна заплаха е отправена към Любомир Каримански, за да се откаже от надпреварата за БНБ. Депутатът на "Има такъв народ" показа разпечатка от съобщението в телефона му.

По-късно стана ясно, че премиерът е разпоредил на службите да разкрият извършителя. Националната полиция вече установи, че сим картата, от която е изпратен есемесът, е регистрирана на румънски гражданин.

Битката за управител на БНБ влезе в нов етап  - на анонимните съобщения, оплака се кандидатът на „Има такъв народ“.

„Вчера след заседанието на Комисията по финанси, получих на личния си телефон съобщения със заплаха и тъй като искам да съм коректен ще ви прочета съобщенията, а на вас оставям избора.  Съобщението гласи: „Откажи се или проблемите ти ще започнат веднага и нямаш представа колко ще бъдат сериозни“, съобщи Каримански.

„В момента някакви мутри заплашват Каримански, знаете кои стоят от едната страна на кандидатурата на БНБ, спекулирам леко с реторични въпроси, от другата страна е Каримански. Тоест някой ползва мутри или тези, които имат интерес ползват мутри“, коменбитра Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН.   

Снимка: btvnovinite.bg

Премиерът каза, че още от снощи службите са започнали работа по случая.

„Пълен абсурд е да се казва, че по някакъв начин идва от другия кандидат, това е абсолютно невъзможно. Въпросът е кой се опитва да направи тази провокация, той я прави нарочно в този момент, и ще разберем“, каза Петков.

Любомир Каримански няма да се откаже от надпреварата. „Продължаваме промяната“ стоят зад своята номинация – Андрей Гюров.

„Продължаваме промяната“ има кандидат за БНБ. Той се казва Андрей Гюров, който няма да бъде оттеглен“, каза депутатът от “Продължаваме промяната“, заяви депутатът от „Продължаваме промяната“ Михаил Камбарев.

Снимка: btvnovinite.bg

Партньорите в коалицията реагираха.

„Това звучи притеснително. Имаме информация, че има разпоредена проверка и когато разберем резултатите, ще коментираме“, заяви Иван Ченчев, депутат от „БСП за България“.

„Демократична България“ дори предложи да се оттеглят и двете кандидатури.

„Ако не е бащата на финансовата наука, някак си не може всичко да е на всяка цена и призива ми е да се седне на масата на разговорите“, каза съпредеседателят на ДБ Христо Иванов. 

Според опозицията ситуацията е безпрецедентна.

„Г-н Рашков отдавна никой не е арестувал, отдавна не се появявал в телевизонния ефир”, каза  Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

От Националната полиция съобщиха, че заплашителният есемес е изпратен от карта на румънски гражданин:

„С инициали  L.T., който е влязъл в страната на 1 април. Изяснен е и неговият  единен граждански номер. Мъжът  е напуснал границите на България на 7 април. Картата е била активирана за 15 минути през вчерашния ден, след  което е изключена“.

Софийската районна прокуратура се е самосезирала. А премиерът Кирил Петков е говорил за казуса с румънския президент.