Пълен абсурд е да се казва, че заплахите срещу Любомир Каримански (ИТН) идват от другия кандидат за гуверньор на БНБ (Андрей Гюров от ПП). Това подчерта премиерът Кирил Петков пред журналисти в НС.

„Обадих се на министър Рашков и на г-н Пламен Тончев (председателят на ДАНС – б.р.). Разпоредих, че трябва всичко на най-високо ниво трябва да направят тези служби. Недопустимо е тези заплахи да се изпращат на когото и да било“, подчерта министър-председателят.

Той се е чул и със самия Каримански, „за да му кажа, че българската държава застава с всички органи, за да се разбере кой стои зад това действие“. Петков определи заплахата като „провокация“, като беше категоричен, че службите ще установят кой стои зад нея, защото в момента това им е най-висок приоритет.

„Коалицията е сложна структура, до този момент всички проблеми сме успели да прескочим, надявам се, че това е част от тази по-сложна структура. Въпросът е разговорите да се водят непрекъснато“, обобщи Кирил Петков.

За РСМ – без тайни договорки, Европа ще е гарант

Няма шанс за каквито и да е тайни договорки за преговорите за членство на Северна Македония в Европейския съюз, категоричен беше Кирил Петков.

„Имаме коалиционно споразумение. Има декларация в НС, има рамкова позиция. Всяка промяна, ако въобще трябва да има, е през правителството и Народното събрание и то първо на равнище коалиционни лидери“, заяви премиерът.

Той обясни и какво е говорил по темата вчера с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. По думите му „ЕК осъзнава колко е важно за българския народ да бъдат защитени правата на българите в РСМ. Европа е готова да стане гарант през преговорния процес и преговорната рамка, която трябва да се подпише от РСМ – в тази преговорна рамка да има гаранции за правата на българите и всички останали етноси в РСМ“.

Петков подчерта, че няма поставена дата за падане на българското вето.