„От ЕК заявиха, че са готови да бъдат гарант през преговорната рамка на правата на българските малцинства в Северна Македония, за да сме сигурни, че интересите, както и всички права на българите в РСМ, са спазени, както и че преговорната рамка и процес ще допринесе за това добросъседство, на което се надяваме.“

Това каза премиерът Кирил Петков в НС.

Той добави, че няма да се опитва да направи каквито и да е договорки за Северна Македония.

Имаме ясно разписано коалиционно споразумение, което стриктно го спазваме. Спазваме всичките си действия да са в унисон с него. Аз като премиер по никакъв начин нямам право, нито ще се опитвам да направя каквито и да е договорки, имаме рамкова позиция, декларация, каза Кирил Петков за позицията на България спрямо РС Македония.

"Всяко решение трябва да се случи с пълно обединение с коалицията, и с опозицията, добави Петков. Няма да се вземе каквото и да е конкретно решение без санкцията на парламента и без пълната убеденост на всички, които ще гласувате за това", обърна се към НС Петков.

"Сегашната ситуацията в Украйна направи казуса в РСМ още по-деликатен. Западните Балкани също са регион под риск, сигурността на Западните Балкани е от огромна важност за българската държава. Трябва да подходим с голяма отговорност към тези решения", добави още премиерът.