„Софийска районна прокуратура се е самосезирала и е възложила проверка на органите на Министерство на вътрешните работи, които в срока, доколкото ми е известно от 10 дни, следва да представят данни за евентуално извършено престъпление“. Това съобщи говорителят на прокуратурата Сийка Милева пред журналисти по повод излязлата информация за заплахи срещу кандидатът за гуверньор на БНБ Любомир Каримански от ИТН.

Арестът на бившия румънски министър на туризма Елена Удря у нас

Милева съобщи и подробности за ареста на бившия румънски министър на туризма Елена Удря у нас. Удря беше задържана на ГКПП "Кулата" в четвъртък около 18:30 ч.

„При извършването на гранична проверка е установено, че това е Елена Удря, която е бивш министър на туризма в Румъния и осъдена за корупционно престъпление за извършени от нея деяния през 2010-2011 г. Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ е уведомила Окръжна прокуратура- Благоевград, както и отдел „Международен“ при върховната касационна прокуратура. Приложили са ни европейската заповед за ареста на румънски език, както и попълнен формуляр, а който се изисква съгласно закона за европейската заповед за арест, а както и за заповедта за задържане за 24 часа на лицето. Образувана е прокурорска преписка в Окръжна прокуратура-Благоевград, като незабавно е определен и наблюдаващ прокурор, който е постановил 72 часовото задържане на лицето с оглед внасяне на искане за задържане“, съобщи Милева.

Предстои да бъде насрочено съдебно заседание в Окръжният съд, на което да се реши дали има основание за нейното предаване на румънските власти.

Предаването на исканото лице следва да се осъществи не по късно от 10 дни от влизане в сила на съдебното решение. Решението на Окръжния съд може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в София.

„Българските съдебни власти и румънските съдебни власти са в непрекъснат контакт, като ние ги уверихме, че всичко ще бъде изпълнено в максимално кратки срокове съгласно българското и европейското законодателство“, каза Милева.

В момента се чака превод на български език на европейската заповед за арест и след това ще бъде разгледано и искането за предаване на лицето на румънските власти.

Случат с ударения от български полицай турски шофьор на тир

„Софийска окръжна прокуратура се е самосезирала, като е възложила на дирекция „Вътрешна сигурност“ извършването на проверка. Те следва да установят данни за евентуално извършено престъпление „подкуп и нанасяне на телесна повреда“. Преди малко се чух с колегите ми. Те заявиха, че ще потърсят съдействието от турското посолство с оглед да бъде разпитан турският гражданин, който е пострадал, тъй като неговият разпит е от изключително значение за разкриване на обективната истина. А знаете, че Турция е държава извън Европейския съюз и разпита на турския гражданин следва да се осъществи чрез института на международната правна помощ. Но с оглед бързина и ефективност ще помолим съдействие от посолството на Турция от медийно интервю на турския гражданин разбрахме, че той ще пътуват за Германия. Искаме да използваме възможността, тръгвайки за Германия, да остане в България, да бъде разпитан от нашите колеги“, съобщи Милева.