Нередовен пътник от градския транспорт бе закопчан с белезници. Това се случва, след като не е имало от къде да си закупи билет. 

Случката се разиграва в тролей №9. Мъжът не ползва линията редовно. Когато пристига на спирката, мъжът вижда, че няма от къде да купи билет. Качва се, тъй като бърза за работа.  

„Идеята ми беше на следващата или на по-следващата, ако има от къде, да сляза и да си купя", разказва мъжът. 

Начините за купуване на билети са няколко – от касите на Центъра за градска мобилност, от апарат или водача на превозното средство.

Снимка: btvnovinite.bg

В обстановка на пандемия част от пунктовете не работят, шофьорите  продължават да не продават билети, а кабините им остават изолирани. А апаратите бяха демонтирани още през февруари, за да се заменят с нови.

След две спирки пътникът забелязва контрольори. Слиза, а те искат да го глобят. Той обаче настоява да плати 1 лев и 60 стотинки, а не 30 лева, тъй като не е имало от къде да закупи билет. Разправията завършва с белезници.

Снимка: btvnovinite.bg

Намесва се и общинска полиция и спряла наблизо патрулка.

„Аз през цялото време му казвах, че това е неправомерно задържане, но така ми изви ръката и така ме натискаше към самата кола, като че ли съм най-големият престъпник. Тогава ми казаха, че глобата е 30 лева, аз има казах че това е рекет“, обяснява глобеният. 

Версията на общинска полиция е друга. „Нашият служител, който се представя и е от СДВР, иска личната карта на нередовния пътник, но той го блъска и казва, че нищо няма да му даде. В този момент, тъй като не изпълнява полицейско разпореждане, хващат го за ръката и е заведен в спрялата на близо кола на Общинска полиция“, разказва Кирил Лозанов – началник сектор „Общинска полиция".

Проверката ни показа, че след карантината в столицата действително са намалели местата, от които човек може да се сдобие с превозния документ.

Избираме друго превозно средство на случаен принцип и се казваме, за да проверим, в продължение на колко поредни спирки няма да можем да закупим билет. Возим се около 10 минути по линия на трамвай №7. На спирките каси няма. И така след 8 спирки открихме каса, за да се снабдим с превозни документи.

Снимка: btvnovinite.bg

В момента в столицата има 270 обекта за превозни документи. 

„Както виждате, епидемиологичната обстановка е сериозна, ползването на градския транспорт не е в режим, какъвто е бил преди това. За да се качите, трябва да си подготвите маска, наистина трябва да имате причина да го ползвате и не пречи да се снабдите с превозни документи - може да си купите абонаментна карта. Достатъчно е да отидете един път до каса на ЦГМ, да си вземете 10 билета на веднъж, така че, ако искаме да бъдем съвестни и редовни, можем да го направим“, коментира Димитър Дилчев – директор на Центъра за градска мобилност. 

От утре до края на пандемичните мерки, билети отново ще се продават при проверяващите, както бе от март до май. 

  • Проф. Илко Гетов: На фона на ЕС България катастрофира с ваксинационното покритие
  • Нито един от заразените с COVID-19 в шивашки цех в Бургас не е бил ваксиниран
  • Лекар: Очакваме епидемични взривове заради началото на учебната година
  • 1862 нови случая и 65 починали с COVID-19 у нас
  • Ръст на процента положителни проби на коронавирус у нас
  • МЗ иска нарушителите на противоепидемичните мерки да отиват на прокурор
  • Николай Денков: Малко над 30% от учителите са ваксинирани, при учениците – около 2%
  • Засилен интерес на персонала в училища към тестването срещу COVID-19
  • Експерт: Процентът на тежки случаи на COVID-19 при децата не се е увеличил
  • Над 4600 души се лекуват от COVID-19 в болница