Забранява се продажбата на билети от шофьорите в обществения градски транспорт със заповед на кмета на София. Това е една от мерките на Столична община във връзка с коронавируса, съобщиха от общината.

Йорданка Фандъкова съобщи пред общинските съветници, че се въвеждат допълнителни мерки в детските градини.

Въвежда се дезинфекция на общите пространства в детските заведения по 4 пъти на ден, строг контрол при приемането на децата в началото на деня.

Ще се проверява и самият персонал на учебните заведения.

Медицинските сестри по преценка ще имат право да връщат деца, дори и да имат медицински бележки, че са здрави.

На този етап здравните заведения в София разполагат с нужния капацитет легла и необходимия медицински персонал, който да поеме диагностициране, изследване и лечение на граждани.

От днес сутринта има издадена заповед от д-р Пенчев и вече започва организацията за преминаване  на Втора градска болница във временен режим на инфекциозна. Другите болници, които имат обособени инфекциозни отделения, продължават да работят. Най-големите болници – ВМА, „Пирогов“ и Александровска болница – ще продължат да приемат най-тежките случай.

Втора градска болница има капацитет да разкрие 50 легла, като това ще става на етапи според нуждата и осигуреността с медицински персонал.