Обществени поръчки на стойност близо 30 млн. лв., стартирани в последните дни на бившето управление на Министерството на здравеопазването под ръководството на Таня Андреева, ще бъдат спрени, обяви служебният министър д-р Мирослав Ненков. Причините са огромните стойности по финансовите параметри и проблеми, свързани с конкурсите по тях.

Ненков вече блокира решение на Андреева от последните й часове като министър да уволни тайно директорите на няколко болници.

„В последните дни на управлението на предишното ръководство на Министерството на здравеопазването са започнали няколко много големи обществени поръчки, които веднага привлякоха вниманието ни, защото са за страшно много пари”, посочи служебният министър.

Първата обществена поръчка е за 12 милиона лева с ДДС, предназначени за т. нар. електронно здравеопазване. „Не мога да се наема с коментар дали от бързане, или по-друга причина, никак не е добра техническата спецификация на този проект и поръчката е спряна", заяви Мирослав Ненков. Министърът увери обаче, че „от тези 12 млн. лв. няма да бъде загубена нито стотинка".

Ненков съобщи, че по програма на правителството на Германия от Здравното министерство ще изпратят български специалисти в Германия, за да се обучават в областта на електронното здравеопазване.

Ще бъде спряна и друга обществена поръчка, започнала при министър Таня Андреева, за 5 млн. лв. за строително-ремонтни дейности в центровете за спешна медицинска помощ в страната. По думите на министърт, поръчката „звучи много хубаво и атрактивно", но центровете за спешна медицинска помощ в малките общини са базирани в общински болници и МЗ няма право да прави строително-ремонтни дейности в чужда собственост.
Мирослав Ненков увери, че и тези средства няма да бъдат загубени и ще останат на разположение на министерството.

Служебният министър на здравеопазването обяви, че има и голяма обществена поръчка за 4 млн. лв. за санитарни автомобили, която също е спряна. „В поръчката има насочвания как определена фирма да спечели проекта",
каза Мирослав Ненков. По думите му по всички тези спрени поръчки има много жалби от участници в търговете за тях.

Спряна от служебния здравен министър е и обществена поръчка за 8 млн. лв. за медицинско оборудване в центровете за спешна медицинска помощ.

Протести по места

Дванадесет общини са против спирането на обществените поръчки за спешните центрове. Област Хасково е сред най-засегнатите, защото всичките пет центъра там се нуждаят спешно от ремонт и ново оборудване.

Сградата на центъра в Димитровград плаче за ремонт, но от общината са против той да е за тяхна сметка. „По тази логика утре в други ден може да се наложи да оборудваме и линейките и да купуваме оборудване, нещо което според мен не е в правомощията на местната власт”, обясни зам.-кметът на общината Светослав Стойков.

И не само в страната спират плащанията. В столичната Спешна помощ увеличение на заплатите няма да има, въпреки обещанията на предишния министър. „Реформа в здравеопазването, това е лично мое мнение, рязка - няма да стане, това е равно на социална революция”, коментира министър Мирослав Ненков.

Спешните медици обаче настояват за незабавна промяна. В противен случай, кризата в системата ще се задълбочи. „Абсолютно нищо не се е променило. Това, което министър Андреева обещаваше - за нови екипи, не се случи”, посочи д-р Мария Пеева, завеждаща смяна в ЦСМП-София.

Новото в Спешната помощ е, че Здравното министерство е разпоредило на болниците да отпадне системата на райониране. „Пострадалия пациент се качва в линейката и се кара в най-близката болница. Това важи и за инвазивните кардиологии”, подчерта д-р Мирослав Ненков.

Освен това починалите хора на улицата вече няма да бъдат извозвани с линейки, а с автомобили на Александровска болница. „В ресурса на Спешна помощ има линейки, които вероятно ще бъдат прехвърлени на Александровска болница”, обясни зам.-директорът по лечебната дейност в „Александровска болница" доц. Димитър Боланов.

На фона на спрените плащания за Спешна помощ, Министерството пренасочва близо 19 млн. лв. към бюджета на Здравната каса.

  • Президентът даде блестяща оценка на премиера, който назначи
  • Близнашки е истински български професор, не е правил чистка
  • Служебният кабинет предлага принципа „замърсителят плаща” в управлението на водите
  • Служебното правителство изпълнило 90 на сто от ангажиментите си
  • Агенцията за българите в чужбина има нов зам.-председател
  • Полицаи, пожарникари, военни и охранители от затворите излизат на протест
  • Кабинетът увеличава помощта за отопление
  • Грудев: 70-98 млн. евро е потенциалната загуба по ПРСР
  • Възстановяването на част от спрените евросредствата ще стане до месец
  • Митов: Българите в „Ислямска държава” да бъдат криминализирани