Вторият български политик в Досиетата "Пандора" вече е ясен.

Това е Николай Младенов, съобщи българският партньор в мащабното международно разследване bird.bg.

След като официално напусна българската политика, Младенов стана представител на ООН в Ирак на 2 август 2013 г.

Според международното разследване обаче на 9 август 2013 г. дипломатът регистрира, но не декларира офшорна фирма на Сейшелите през швейцарски посредник.

Пред bird.bg той е обяснил, че процесът на регистрация е започнал преди мандата му в световната организация

Снимка: bTV

"През 2013 г., след края на мандата, реших да започна свободна практика, ново начало. За целта реших да регистрирам фирма, чрез която да работя. Свързах се с швейцарски финансови консултанти и започнах кореспонденция с тях. После получих оферта от ООН и плановете ми се промениха", е заявил Младенов.

Той твърди, че фирмата никога не е извършвала дейност и не е имала сметки и финансови потоци.

Изискването към всички служители на ООН обаче е да декларират своите активи.

В отговора на Световната организация до разследващите журналисти се казва, че не знаят нищо за фирмата и тя не е била декларирана от него.

Междувременно днес президентът заяви, че службите у нас трябва да работят така, че да не останат неразкрити кутии на Пандора.

"Моите очаквания са българските служби, правоохранителни органи да работят така, че възстановяването на справедливостта в България да минава през това, че българските граждани да научават от тях, а не от чужбина за нарушаването на закона. И очаквам така да работят, че в България да не останат неразкрити кутии на Пандора", каза Румен Радев.

Правосъдният министър пък подчерта, че в декларациите за доходи на лицата, заемащи публични длъжности, трябва да влизат всички доходи.

"Големите пари управляват голямата политика. За мен е надопустимо хора, които се занимават с управление и с публична дейност, да използват подобни техники за укриване на доходи или за укриване на капитала, който притежават", заяви Янаки Стоилов.

Бившият председател на ДАНС Цветлин Йовчев допусна, че ексдепутатът от ДПС Делян Пеевски, чието име първо излезе по Досиетата "Пандора" е бил извикан в ДАНС вчера, най-вероятно за снемане на обяснения, а не за разпит.

"Изненадваща е бързата реакция, има и други начини, по които да се проверят изнесените факти, но е вероятно натискът от обществения интерес да е ускорил този процес", каза той.

Пред bTV от ДПС повториха позицията на Пеевски, че атаката срещу него идва от кръга "Капитал".

"Ние няма да свалим доверието си просто така, искаме доказателства", заяви Илхан Кючюк от партията в предаването "Лице в лице".

Офшорните зони не са средище на мръсни пари, смята финансистът Любомир Дацов, но доходите на политиците трябва да бъдат прозрачни.

"При политиците е много важно откъде идва първоначалният капитал и дали след като си започнал от една нула, изведнъж се превръщаш в много богат човек, дали всъщност офшорките не са служили, за да те подпомогнат в забогатяването, без това да привлича вниманието, дали подкупи от политическата ти дейност не са се трансформирали в някакво богатство", каза Дацов.

Разследването проверява информацията за близо 200 лица с българско гражданство или живеещи в България, които се появяват в досиетата "Пандора", както и данни за още 174 компании, свързани с България, които излизат в мащабното разследване за избягване на данъчно облагане чрез офшорни компании.