„Аз съм човек на дълга. Претенциите, че са герои, оставям на други“ – така президентът Румен Радев отговори задочно на Лозан Панов, който в ефира на bTV го нарече „фалшив герой“. 

Вчера Панов беше подкрепен от „Демократична България“, а Румен Радев ще се бори за втори мандат на „Дондуков“ 2. Според председателя на ВКС, Радев е вдигнал ръка тогава, когато на неговата врата са почукали тези, които преди това са завладели институцията.

Държавният глава призова в кандидатпрезидентската кампания да бъдат водещи идеите, а не компроматите. 

„Аз очаквам в тази напрегната обстановка да има една толерантна кампания, да бъдат водещи идеите, а не компроматите и най-вече всеки да има възможност да изяви себе си, да се представи кой е, за какво се бори и как ще се бори, да се изяви на сцената, ако е от артистичните среди“ допълни Радев. 

Попитан за дебатите с опонентите си за поста на президент Радев коментира: „Моят дебат е с българските граждани. Водя го през целия си мандат и винаги съм бил на тяхна страна. Интересен ми е дебатът с всички кандидати за президенти, те са български граждани“.

Радев коментира и разкритията по журналистическото разследване „Пандора пейпърс“ за политици с офшорни сметки. До момента беше разкрито името на бившия депутат Делян Пеевски, който беше привикан в ДАНС по случая. Днес трябва да излезе второ българско име. 

„Моите очаквания са българските служби, правоохранителни органи, да работят така, че възстановяването на стабилността да минава през това българските граждани да научават от тях, а не от чужбина за нарушаваните ни закони“, посочи президентът.

Държавният глава коментира още енергийната и газовата криза: „Ще видите, че това е световен и остър европейски проблем. Цяла стара Европа вече е в черно, цените са скандални, отиват над 300 евро на мегават час. Вижте цените в България – 187 евро, заедно с Полша и Румъния ние сме в най-ниския сегмент на цените и тази криза ще продължава, тя е световна тенденция“. 

А на въпрос какви мерки трябва да се предприемат, той отговори: „Трябваше да задавате този въпрос през изминалите 12 години. Какво направиха предишните управляващи за да решат в перспектива тази очертаваща се криза в енергетиката? А не с безхаберие, да нокаутират тази система и да я оплитат в схеми. Искам да поздравя служебното правителство, че в този труден момент продължава с мерките, продължава да подкрепя българския бизнес. Те въвеждат мерки в подкрепа на малките и средните предприятия, над 265 000 от тях ще бъдат подкрепени с облекчения от 15 до 30 лв. на мегават час по-ниско.