"Румен Радев е фалшив герой, защото вдигна юмрук тогава, когато на неговата врата почукаха тези, които преди това завладяваха институцията и България се превърна в една завладяна държава".

Това каза в предаването „Тази сутрин“ кандидатът за президент Лозан Панов.

„Спомняте ли си времето на г-н Пеевски, нямаше хора, които говорят за него. Тогава моят глас беше абсолютно самотен. В момента, когато се претърпя този конституционен катарзис, когато всеки започна да вика и да крещи, всеки започна да обяздва този протест, тогава аз замълчах, защото не искам да ставам част от един фалшив герой“, каза Панов.

Според него конституционният катарзис не е в обществен интерес, а е личен на кампанията на Радев.

"Той обязди този процес, той поде антимафиотския фронт. Това се случи едва тогава, когато беше засегнат неговият интерес“, каза още Лозан Панов.

На въпроса дали се вижда като главен прокурор той отговори, че проблемът не е в личността, а в системата.

„Ако сменим едно лице с друго лице, било то Лозан Панов – какво това ще промени в прокуратурата? Там проблемът е системен. Проблемът е в контролните органи в тази държава, които не си вършат работата. Ако над главния прокурор е Господ, който и да застане на този пост, той може да бъде изкушен от властта, която притежава. Ако няма ресурси, ако няма регулатори, ако няма начин друга власт или система да реагира, ето затова сме стигнали до това състояние", смята Панов. 

Той коментира и българската следа в "Досиетата Пандора":

"Спомняте ли си времето на г-н Пеевски, сега виждам, че всички говорят за него. Нямаше хора, които да говорят за него. Нямаше такива хора. Тогава моят глас беше абсолютно самотен. В момента, в който се претърпя този конституционен катарзис, когато всеки започна да вика и да крещи, всеки започна да обяздва този протест, тогава аз замълчах, защото не искам да ставам част от един фалшив герой".

По думите му в кариерата на кандидата за президент проф. Анастас Герджиков има достатъчно данни за това, че той е свързан с ДПС.

Извън академичната сфера той има един престой като зам.-министър на образованието от НДСВ, а Лозан Панов припомни, че управлението на НДСВ е било с подкрепата на ДПС.

„Пеевски беше от младежката организация на НДСВ. Когато НДСВ в България пристигна с царя и тогава за 800 дни трябваше да постигнем необходимия просперитет на една европейска държава, тогава дойде г-н Пеевски и ДПС във властта. Въз основа на тази широка коалиция 3-5-7, след това дойде г-н Борисов. Той беше този, който громеше престъпността в ролята си на кмет, давайки примери за корупцията в България – "Топлофикация", например. Сега в момента отново имаме месии, които отново громят корупцията в цялата държава и в крайна сметка отново не се случва нищо. Ето ви я самата подмяна на всичко това, което се случва в България“, заяви Лозан Панов.

Попитан дали подкрепата на коалицията „Демократична България“ не оцветява партийно неговата кандидатура, той отвърна: „Не, защото инициативният комитет, който ме издига, са хора, които отдавна водят тази битка срещу нечестността в българското общество."

Панов бе категоричен, че в неговия инициативен комитет няма да има служители на бившите комунистически репресивни служби.

"В него ще видите хора с достойна позиция, които в един период, който като че ли забравяме, в България имаше режим, който е авторитарен. Това е разликата между листите. Оттук нататък подкрепата на хората, които са съмишленици и хора, които смятат, че могат да подкрепят идеите, които се изповядват от инициативния комитет, от мен самия, са добре дошли", заяви Панов. 

На въпроса познава ли се добре с Мария Касимова, която е издигнал за свой вицепрезидент, Панов каза, че не се познават лично.

„Това, което Мария прави, е публично. Хората се събират, защото изповядват едни и същи идеи. Аз съм чел много от това, което Мария е публикувала, харесва ми. Когато ѝ се обадих, не крия, че тя се постресна. Имах и много малко време да я убеждавам. Убедих я, тя не беше в България в този момент. Каузите между хората са това, което сплотява", на мнение е Панов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!