Стоим зад Делян Пеевски, защото това е принципна позиция на ДПС, тя не се отнася само за него, а за всеки един член на движението, докато се докаже неговата невинност. Ние не сваляме доверието си, просто защото някой иска да го свалим или защото казва, че е прав, трябват доказателства и основания.

Това заяви евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк в предаването "Лице в лице".

По думите му от партията нямат повод за притеснения, свързани с досиетата "Пандора" и наличието на името на Пеевски в тях.

"Когато беше привикан в ДАНС, той отиде и даде свидетелски показания. Доколкото разбрах, той е декларирал това, което е трябвало да декларира по закон", каза евродепутатът.

Кючюк потвърди думите на самия Делян Пеевски, че атаките срещу него идват от кръга "Капитал".

"Има много масирана атака срещу г-н Пеевски и тя идва основно от кръга „Капитал“ и неговите медии, защото г-н Пеевски през годините е разобличавал задкулисието на този кръг. Той съчетава в себе си концентрации на медии, неправителствени организации, които подават сигнали и най-важното – този кръг в много от случаите не участва със своите представители в Народното събрание, но във всяко едно правителство на Бойко Борисов е имал своите министри. Това не са мои думи, това са думи на бившия премиер", коментира той.

Политикът обяви, че е "твърде вероятно" ДПС да издигне официално свой кандидат за президент, като това ще стане ясно в близките няколко дни.

"Що се отнася до действията на Румен Радев – ние имахме роля в избирането му, защото смятахме, че той трябва да бъде „различният президент“. За съжаление нашата констатация е, че Радев се провали в усилията си да обедини нацията, да събере целия капитал на България, за да върви страната ни напред с ясни приоритети", разясни Кючюк.

Илхан Кючюк каза още, че делегация на европейската партия АЛДЕ ще извършва наблюдение на предсрочните избори в България през ноември.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!