Бившият военен и външен министър от първото правителство на ГЕРБ Николай Младенов е вторият български политик, „осветен“ в Досиетата „Пандора“. Това съобщи българският партньор в международното разследване bird.bg.

Недекларираната фирма Afron Enterprises Ltd. е била учредена на 9 август 2013 г. - седмица, след като официално напусна българската политика и стана представител на ООН в Ирак. По 600 евро за поддръжката на дружеството са били плащани до 2018 г.

Самият Младенов подчертава пред онлайн изданието, че фирмата не е извършвала дейност: "През 2013, след края на мандата, реших да започна свободна практика, ново начало. За целта реших да регистрирам фирма, чрез която да работя. Свързах се с швейцарски финансови консултанти и започнах кореспонденция с тях. После получих оферта от ООН и плановете ми се промениха".

Попитан защо първо е започнал работа за ООН и после е учредил офшорката, той заявява, че не може да си спомни как е протекъл процеса на регистрация. bird.bg цитира и отговор от Обединените нации, според който организацията не е имала данни, че Младенов има офшорна собственост.

След работата си в Ирак, Младенов беше специален координатор за мирния процес в Близкия Изток и след това отказа да стане представител на ООН в Либия. Името му се спрягаше за евентуален кандидат-президент от ГЕРБ или премиер в правителство на партията вместо Бойко Борисов.

Междувременно днес президентът заяви, че службите у нас трябва да работят така, че да не останат неразкрити кутии на Пандора.

"Моите очаквания са българските служби, правоохранителни органи да работят така, че възстановяването на справедливостта в България да минава през това, че българските граждани да научават от тях, а не от чужбина за нарушаването на закона. И очаквам така да работят, че в България да не останат неразкрити кутии на Пандора", каза Румен Радев.

Правосъдният министър пък подчерта, че в декларациите за доходи на лицата, заемащи публични длъжности, трябва да влизат всички доходи.

"Големите пари управляват голямата политика. За мен е надопустимо хора, които се занимават с управление и с публична дейност, да използват подобни техники за укриване на доходи или за укриване на капитала, който притежават", заяви Янаки Стоилов.

Бившият председател на ДАНС Цветлин Йовчев допусна, че ексдепутатът от ДПС Делян Пеевски, чието име първо излезе по Досиетата "Пандора" е бил извикан в ДАНС вчера, най-вероятно за снемане на обяснения, а не за разпит.

"Изненадваща е бързата реакция, има и други начини, по които да се проверят изнесените факти, но е вероятно натискът от обществения интерес да е ускорил този процес", каза той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!