Делян Пеевски е повикан в ДАНС най-вероятно за снемане на обяснения, а не за разпит.

Такова мнение изрази в „Тази сутрин“ бившият директор на ДАНС и бивш вътрешен министър Цветлин Йовчев.

Бившият депутат беше извикан от тайните служби заради международното журналистическо разследване "Досиетата Пандора", в което се споменава и неговото име.

По думите на Йовчев разпитът е процесуално действие, а разследването на българските служби по казуса едва ли е стигнало такава фаза.

„Изненадваща е бързата реакция, има и други начини, по които да се проверят изнесените факти, но е вероятно натискът от обществения интерес да е ускорил този процес. Не вярвам в основата на тези действия да стоят данни от чужди служби“, коментира Йовчев.

Според него подходът „на час по лъжичка" не е правилен.

„Ако журналистите разполагат с пълната информация, трябва да я изнесат веднага. Иначе се поражда съмнение в две посоки – че се следва някаква последователност, която излиза извън желанието и интересът да бъде информирано обществото. И второ – дали ще бъде извадена цялата налична информация“, допълни Йовчев.

Относно появяването на майката на Пеевски – Ирена Кръстева, в „Пандора пейпърс“, той припомни, че и назад във времето е имало скандали за укриване на доходи от роднини на лица, заемащи публични постове.

„Участието в офшорни компании не е незаконно, докато по един или друг начин ние не сме наложили ограничения, то не можем да укоряваме хората за това. По мнение на експерти около 10% от световните финанси са в офшорни зони“, заяви Цветлин Йовчев.

Той се съмнява да произтече нещо от разследването на българските власти по случая.

„Има механизми и начини, по които да се получи информация, но тя далеч няма да е пълна. В много от случаите участието в офшорни фирми е през поставени лица. ДАНС може да проследи транзакциите само ако става дума за пране на пари и финансиране на тероризъм“, обясни той.

По думите му проблемът не обхваща двама бивши политици, каквато информация беше изнесена от разследващите журналисти. Според него едва ли ще изскочат още имена.