Всички работещи на гара "Илиянци" ще бъдат подложени на тест за коронавирус. Днес по-рано в ефира на bTV те алармираха, че продължават да работят, въпреки че тяхна колежка е починала от COVID-19. 

Снимка: bTV

64-годишната жена – служител на БДЖ - е починала в събота. Колегите ѝ разказват, че последно е била на смяна преди 2 седмици. Приета е в болница на 20-и март с двустранна пневмония.

Предишния ден бях на работа, в кръга на майтапа си говорихме за заболявания, но всичко беше до там. Просто жената предишния ден нямаше проблеми“, каза Лидия Вучкова, специалист "Обработване на документи".

До днес ЖП служителите не са били тествани за зараза. На гарата работят около 50 души.

Снимка: bTV

„Контактни сме всички. Просто работата ни е такава, че.. с инфраструктура, с товарни превози. Ние непрекъснато работим – било с документи, било устно… ползваме едни и същи санитарни помещения. Така че просто е невъзможно да нямаме контакт“, обясни Вучкова.

От стопанина на гарата компания "Железопътна инфраструктура" казват, че са спазвали разпоредбите за сигурност.

Снимка: bTV

„4 пъти на ден се прави дезинфекция на гарата с препарати, които са абсолютно безвредни. На хората са раздадени лични предпазни средства, маски, ръкавици, на хората които пръскат са раздадени специални костюми“, заяви Тодор Петров, директор "Движение на влаковете и гаровата дейност" в НКЖИ.

Снимка: bTV

„Тестовете ще бъдат още по-показателни и още по-екзактни. По мои данни - не са регистрирани някакви болни с клинични симптоми“, поясни д-р Данчо Пенчев, директор на РЗИ София.

Снимка: bTV

Не е установена връзка на починалата жена с първите двама загинали от COVID-19 у нас, чиито син също работи на "Илиянци".

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 668 41 160 1 528
Света 6 920 564 80 243 400 131 3 388 291
Заразени* Нови Починали
България 2 668 41 160
Света 6 920 564 80 243 400 131
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer