Няма пробив в сигурността, обяви премиерът Бойко Борисов, който посети мястото на атентата на летище „Сарафово” в Бургас и обяви, че атентатор-камикадзе е взривил автобуса с израелските туристи. Според данните, с които разполагат разследващите органи обаче, терористичният акт не е имало как да бъде предотвратен.

„Никой не може да предотврати, ако е това в момента – няма кой да го спре. Всеки може да си влезе в аерогарата, да си се шляе вътре, да си търси, да си пазарува или каквото иска да прави. И в момента, в който излиза... групата, той се присъединява към нея. Вече оттам нататък няма кой да му потърси сметка, защото той може и да отива на ресторант с тях”, обяви премиерът.

Той отхвърли версията атентатът да е насочен към България, тъй като израелските туристи са мишена навсякъде. Развитието на българския туризъм в последите няколко години и интересът към него обаче насочили фокуса към страната.

„Държа да кажа, че досега сме имали поне 15-ина сигнали, различни, през годините, които сме проверявали, установявали, едни задържали, други предотвратявали. Това, което се тиражира – имаше декември-януари, но за зимните ни курорти. Тогава поработихме с колегите доста и не се случи. За този атентат имаше повече съмнения да бъде в други държави, но се случи тук”, обобщи Борисов.

Министър-председателят беше първият, който заговори за версията „атентатор-самоубиец”, за когото обаче информация в регистрите на ФБР и ЦРУ няма:

„Със сигурност можем да кажем, че една от жертвите е с фалшиви документи и че тя е най-разкъсана от взрива. Той е там – главата му е на 100 метра. На камерите на аерогарата - с много добра резолюция, и снимката му от фалшивите документи са абсолютно идентични. Би могло информацията за този човек да ни свърши много работа. А пък медиите могат много да ни помогнат, ако някой го е видял в кой хотел или кой го е доставил на мястото”.

Борисов обяви още, че самоличността на извършителя ще стане ясна най-рано в петък или в събота, когато ще излязат резултатите от ДНК-пробите, взети от тялото.

„Пръстите му ги няма на ръката, което от опит знам - професионален, че би могло да е от удара. Самият взрив, по начина по който е пострадал автобусът, е внасян в багажното отделение – твърдят специалистите от ДОТИ. Ако се окаже тази версия, не виждам начин това да може да бъде предотвратено, ако няма информация от някъде, че се подготвял атентат”, повтори премиерът.

  • Делото „Сарафово“ започва по същество
  • Пет години след атентата на летището в Бургас: Защо и как делото забуксува
  • Втори фалстарт на делото за атентата в Сарафово
  • Навършват се четири години от атентата в Бургас
  • Навършват се 4 години ат атентата на летище „Сарафово”
  • Ще бъдат ли открити и наказани виновните за атентата в Сарафово?
  • Предполагаемите извършители на атентата в Бургас влязоха в черния списък на САЩ
  • Две години мъка за близките на убития в "Сарафово" българин
  • Установена е самоличността на атентатора от Сарафово (ОБНОВЕНА)
  • Близките на жертвите от атентата в Сарафово искат незабавни отговори от българските власти