Все още няма тестове за масовото изследване на жителите на Банско за антитела на COVID-19. Много жители бяха разочаровани от новината и бяха върнати от личните си лекари. В РЗИ-Благоевград казват, че не са получили тестовете и не знаят кога ще стане това. Също така не са получени инструкции.

Снимка: btvnovinite.bg

Междувременно граждански инициативен комитет в Банско поиска определени мерки от властта по отношение на града.

Личните лекари вече са направили списъци с по около 50-тина пациенти, които ще бъдат тествани.

Снимка: btvnovinite.bg

„Реално бройката ще бъде повече, тъй като аз не съм включил пациенти от така наречени организирани колективи. За съжаление, едва ли днеска ще свърши масовото тестуване. За съжаление, до вчера до 19 ч. тестовете не бяха пристигнали в Банско, в най- добрия случай ще пристигнат към обяд и най-вероятно ще се почне с тестуване на хората на първа линия“, казва д-р Георги Кушлев.

Членовете на граждански инициативен комитет смятат, че 1000 теста не са достатъчни и настояват такива да има за една трета от 10 000 души, които живеят и в града.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние искаме да знаем какво става в Банско - истината такава, каквато е, независимо дали има болни, дали има изградени антитела в гражданите на Банско, Банско не е прокажено“, казва Ели Джолева от инициативният комитет.

Единици са хората, които не желаят да се изследват. 

Д-р Богомил Цонков е консултант по вътрешни болести и ще бъде един от хората, които чакат за тест.

Снимка: btvnovinite.bg

„Хората трябва да се пазят от една цена и другата е Господ да ги пази, тия тестове не са нещо с лечебна цел. Грипове винаги е имало, смъртност винаги е имало, но хората сега са по- настроени да се пазят, по-интелигентни“, казва Цонков.

Местните подкрепят личните лекари, работили  в трудни условия по време на карантината.

„Искаме да се изчисти името на нашите лекари, това са 5 човека, които денонощно бдят за здравето на населението в Банско. Няма обаждане по телефон, всеки може да отиде да се прегледа. Не може тези хора да бъдат оставени с една слушалка сами на фронтовата линия“, каза Ели Джолева.

Местните жители се притесняват и за дните около Великден, когато се очаква много хора с имоти в града да дойдат в Банско.

На желанието на банскалии да има повече тестове, от Националния щаб отговориха, че първо ще видят резултатите от тези 1000 теста и тогава ще преценят.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 513 14 140 1 074
Света 6 176 610 26 127 371 287 2 745 221
Заразени* Нови Починали
България 2 513 14 140
Света 6 176 610 26 127 371 287
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer