Банско става първият град, където започва масово тестване за антитела на COVID-19. Ще бъдат изследвани 1000 души - най-вече полицаи, пожарникари, лекари, ски учители, хотелиери и ресторантьори.

Александър Тодев е стопанисвал заведение, затова е сред първите, пожелали тест. „Имаме контакт с всякакви хора и мислим, че януари, февруари, дори още декември сме ги прекарали въпросните вируси, които върлуват грип, COVID-19 и така нататък”, казва Тодев и споделя, че не се притеснява, защото „каквото е писано, в крайна сметка това ще стане, ние се пазим и се надяваме да имаме антитела“.

„Аз така или иначе вече съм си набелязал пациенти, които са работили по хотели и са имали контакти с външни хора. Засега са около 10 души“, разкрива личният лекар д-р Георги Кушлев, който сподели пред bTV, че предполага, че изследването ще покаже при него наличието на имуноглобулини тип G.

Снимка: btvnovinite.bg

„Нашата първоначална идея е 1/3 от населението да бъде тестванo, за да се види реалната ситуация”, заявява го-жа Фицова от местно дамско сдружение, която обяви, че в момента в града има подписка с такова искане.

„Важното е да се изчисти имиджът на Банско", категорична е друга местна жителка, която отбелязва, че градът е станал синоним на заразата, а всички негови жители спазват мерките.

Снимка: btvnovinite.bg

Местни жители призовават за засилване на контрола по контролните пунктове на входовете на града, защото се очаква много хора с апартаменти в Банско да дойдат за Великден, а не „трябва да се внася зараза отвън".

Масово тестване започва и сред спешните медици в столицата. После стана ясно, че даряваме защитни костюми на Северна Македония.

„Ако не бяхме се затичали по заводите, ако не бяхме намерили тъкачници, ако не им бяхме намерили лепило , ако не бяха тези герои нашите тъкачи и шивачи, щяхме да ходим в найлони облечени, щот няма от света къде да дойде. Щото и аз сигурно мога да изпея някоя песен, но е много трудно да ръководиш държава. И аз иначе съм певец – не лош.", заяви министър – председателят Бойко Борисов.

А от Япония пък ще получи противовирусно лекарство, за което вече се правят тестове доколко помага при COVID-19.