162 избирателни секции ще има в Турция за вота на 2 април. Бюлетините и машините вече са в южната ни съседка. Какви са нагласите там и как върви организацията?

За това, как ще протекат изборите в 29 от общо 162 секции в Турция, отговаря консулството ни в Одрин.  За да са сигурни, че всичко ще мине без проблеми, представители на избирателните комисии в района вече минаха инструктаж.

„Едната част е техническа - какво и кога се случва. Другата част от обучението е по методическите указания на ЦИК, които касае предизборния ден, деня на самия вот и след това“, отбеляза генералният ни консул на България в Одрин Борислав Димитров.

Тази сутрин в консулството в Одрин, членовете получиха изборните книжа и куфарите с машините за гласуване.

Росица Велкова е част от избирателните комисии в Турция за пети път. „Тук активността е доста голяма“, отчита жената. По думите ѝ гласуващите са двойно повече от подалите заявления предварително.

„Ние сме в граничен град, така че за нас е от голямо значение кой за кого гласува. За нас е важно в парламента да има силни партии“, отбелязва и Джеват Гюнеш, председател на Сдружението на българските изселници в Одрин.

И Росица, и Джеват смятат, че този път изборите в Турция ще са по-лесни. Главно заради правото на избор дали да се гласува с бюлетина или с машина.

„Младите гласуват с машина, а тези над 60 години предпочитат бюлетината“, казва Джеват. А Росица допълва, че „машините определено затрудняват повечето хора“. „Предполагам, че сега ще се гласува повече на хартия“, отчита още тя.

Във всяка секция  ще има достатъчно хартиени бюлетини. А ако има проблеми с машините, ще бъдат поправяни бързо - в училищата ще има техници, гарантирано е и постоянното електроподаване през целия ден.