„Ако ДПС влезе във властта, България ще влезе в еврозоната и Шенген. Трябва да има коалиции. Според нас коалицията ще бъде минимум между три партии“, каза в "Тази сутрин" кандидатът за депутат от ДПС Йордан Цонев.

По думите му ДПС са готови да водят разговори с всички.

„Много неприятно впечатление прави позицията на ПП по отношение на резултатите от изборите - „ние ще съставим сами правителство и ще потърсим подкрепата на останалите“. Това е страшно наивно. Новото формирование няма достатъчно опит, няма изградена коалиционна култура, има самочувствие, което не отговаря на техните управленски възможности, интелектуални и всякакви други. Всичко зависи от това не кой ще е първи и втори, а как ще подходят партиите“, допълни Цонев. 

Според него, докато не се реши политическата криза, България ще бъде изправена пред финансова такава.

„Хората смятат, че най-важният приоритет е справянето с инфлацията, високите цени и прогресивното обедняване. Също така подкрепата на българското производство, на земеделските стопани, достъпът до здравеопазване, подобряване на образование. Много говорихме и за съдебната система“, каза Йордан Цонев от ДПС.

Той смята, че трябва да включва ограничаване на правомощията на главния прокурор и „отделяне на двата съвета - на съдийския и на прокурорския Висш съдебен съвет“.