Вдигат двойно парите за лечение на коронавирус у нас. Болестта продължава да настъпва. Положителните проби през последните 24 часа са 161.

 

Снимка: btvnovinite.bg

Една от последните жертви на болестта е опитен медик от Спешна медицинска помощ в София.

 

 

Снимка: btvnovinite.bg

Междувременно беше анонсирано, че се обмисля държавата да поема тестовете за коронавирус при прием на пациенти в болница.

На запитване от страна на bTV в социалните мрежи десетки пациенти споделиха как са били принуждавани да плащат за ПСР и бързи тестове като условие за прием в болница

Снимка: btvnovinite.bg

ПСР тестове се правят и на пациентите в най-голямата спешна болница "Пирогов".

Снимка: btvnovinite.bg

С промяната разходите няма да са за сметка на лечебното заведение, а от бюджета на Здравната каса.

Влизащите са лечение в „Пирогов“ се тестват в отделни помещения. Целта е сигурност и за пациента, и за персонала.

Не  липсват и сигнали на пациенти като съпругата на Янислав Трендафилов. Вече сме ви разказали как семейството плати над 100 лева за ПСР тест, като условие за прием в Майчин дом преди да роди. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Въпреки нашето настояване, че това е против практиките на министерството, ние бяхме принудени да извършим този тест“, разказа Янислав Трендафилов.

При подобни казуси позицията на Здравното министерство  е категорична - тестът не може да бъде условие за прием в болница. От Лекарския съюз предложиха масов скрининг,  но не за сметка на пациента. 

 

Снимка: btvnovinite.bg

„Наивно е да създават  зелени пояси, болници със 100 процентова защита. Абсолютно наивно. Всеки постъпил пациент може да се окаже в един момент, че е позитивен“, заяви зам.- председателят на БЛС проф. Николай Габровски.

Снимка: btvnovinite.bg

Сега лекарите и касата се споразумяха -  повече пари за тестове ще има с увеличение на всички останали клинични пътеки. За тях ще се използва натрупания резерв в касата.

Снимка: btvnovinite.bg

„С новия ред, който определяме не би следвало да има повече такива казуси, ако до сега имаше такива прецеденти. И до момента не беше редно  и за напред нямам как лекуващите лекари, ако преценят, че трябва да се направи тест да изискват от тази жена да го заплатите, или да го направи на друго място“, казва председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

 

И още: от август Здравната каса  ще плаща за лечение на пациентите с коронавирус почти двойно повече от сега - 1200 лева.

 

Снимка: btvnovinite.bg

С новите 161 случаи броят на инфектираните в България вече са над 5 300. За последните 24 часа 80 пациенти са  преборили  инфекцията. Общият брой на оздравелите все още продължава да е по-голям от броя на активните случаи.