Представители на Българския лекарски съюз и НЗОК се срещат днес. Основна темата, която ще обсъдят здравните експерти и лекарското съсловие е цената на клиничната пътека при лечение на COVID-19 и PCR тестовете.

От БЛС настояват НЗОК да плаща за тестовете при хоситализация на пациент, както и да се увеличи цената на клиничната пътека. В момента заразените с COVID-19 се настаняват в болница по две клинични процедури.

Без значение значение престоя на пациента в болницата, общата цена клиничната пътека е 640 лв. При тежко състояние на болния от коронавирус, той се прехоспитализира по клинични процедури 3 и 4, които са над 2000 лв. 

Според БЛС цената е крайно недостатъчна. Към този момент Здравната каса поема 60 лв. за PCR тест. Парите се изплащат в случай, че при хоспитализация – пациентът прояви симптоми или има съмнение на лекуващия лекар. 

Изискване от Здравното министерство да се прави PCR или бърз тест при прием на пациенти, на този етап все още няма – въпреки това болници изискват такъв тест. Предложението на БЛС е да се извършва масов скрининг на пациентите преди прием, който да бъде за сметка на Здравната каса.

Дали ще постигнат съгласие по обсъжданите теми ще стане ясно по-късно днес.