„При неизпълнение на първия и втория мандат, ние сме готови да разговарям с всички останали политически сили,  освен ГЕРБ и ДПС, за съставяне на широк кабинет с консенсусна фигура ва премиер“.

Това каза на консултациите при президента Румен Радев лидерът на „ВъзражданеКостадин Костадинов.

Държавният глава попита „Възраждане“ дали биха подкрепили правителство на малцинството на ГЕРБ-СДС, за каквото заявка вчера даде лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Рекордно ниската избирателна активност постави на изпитани не само вас – политическите партии, но и легитимността на всички институции“, изтъкна президентът.

„Българския избирател определи в парламента да има повече партии, които заявиха, че не искат да управляват с ГЕРБ и ДПС. Възможно е да има правителство в този парламент, 125 мандата са различни от ГЕРБ – ДПС“, заяви Костадинов.

Той беше категоричен, че партията му няма да подкрепи правителство на малцинството на ГЕРБ-СДС.

„Отнасям се с огромно уважение към всеки, който е готов да поеме отговорност и да се нагърби с мандат за управление на страната. Неслучайно следя заявките на всяко политическа сила. Неслучайно вчера зададох въпроса и на ПП-ДБ. Вие чухте техния категоричен отговор, че не бихте подкрепили правителство с вашия мандат поради непреодолими според тях различия. Така че тази бройка от 125 народни представители в коалиция анти ГЕРБ и ДПС вече намаля с 38“, отговори на тази заявка Радев.

Той попита Костадинов дали би работил с най-малката политическа сила в Народното събрание – „Величие“, за която е обявил, че е под чуждо влияние.

Държавният глава уточни, че трябва да се прави разлика между желание и възможности.

След като приключи срещата при президента, Костадинов обяви, че е водил разговори със „знакови фигури“ от ПП-ДБ, но отказа да назове имена.

„Или ПП-ДБ приемат варианта да разсъждават за съставяне на общ кабинет с консенсусни фигури срещу ГЕРБ и ДПС, или подаряват властта на ГЕРБ и ДПС“, заяви лидерът на „Възраждане“.

Относно партия „Величие“, за които Костадин Костадинов обяви, че са под чуждо влияние, той уточни, че уважава избирателите им.