Часове до началото на решаваща политическа седмица. Президентът Румен Радев покани на „Дондуков“ 2 първите три партии в 50-ото Народно събрание.

Целта на разговорите при държавния глава е всяка от партиите да каже какви са намеренията и за редовно правителство.

Първи на масата утре ще седнат от ГЕРБ-СДС. Като въпросът е дали на "Дондуков" 2 ще дойде и Бойко Борисов, който вече обяви готовност за експертно правителство, но с премиер и двама министри от ГЕРБ.

В 11 часа с президента ще разговаря и втората политическа сила - ДПС. Председателят й Делян Пеевски многократно заяви, че редовна власт трябва да има.

Последни утре са от ПП-ДБ - в 14 часа. Тяхната категорична позиция е, че те ще бъдат само опозиция.

Макар все още да липсват отговорите за съдбата на първия и на втория мандат, партиите погледнаха направо към третия.

"Взаимодействие с ИТН, ГЕРБ и ДПС, както се очертава да е с третия мандат, няма как да влезем в него. Честно казано не мога да си представя по-отвратителна комбинация", каза пред БНР Лена Бориславова.

Думите на Бориславова провокираха остра реакция от лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов.

"Помните ли, че подписите на Христо Иванов и Кирил Петков стояха редом до тези на Бойко Борисов и Делян Пеевски, за да променят по най-вредния и абсурден начин българската Конституция? Забравихте ли, че според всичките тези, "сглобката" беше единствената евроатлантическа алтернатива?", посочи Слави Трифонов.

От "Има такъв народ" вече обявиха, че искат да получат третия шанс за редовна власт и ако това се случи - ще предложат експертен кабинет.

Появи се и още един кандидат за третия мандат. От „Възраждане“ са готови да подредят кабинет и ще поканят на разговори всички партии без ГЕРБ и ДПС.

„С предложението на Възраждане ние извършваме своеобразен стрес-тест на партиите и президента. Нали всички партии в парламента са, поне на думи, категорични, че не искат ГЕРБ-ДПС на власт? Нали и Радев, поне на думи, иска същото? Е, мандат на „Възраждане“ е единственият, макар и много трудно постижим вариант това да се случи“, подчерта Костадин Костадинов.