Нов COVID-рекорд след рекорда вчера. Вирусът у нас премина и нова психологическа граница. Процентът на положителните тестове продължава да расте.

Само за денонощие 437 души са новозаразените, а настанените в болница са над 1000. Нови мерки засега не се предвиждат.

Епидемията у нас достигна до два антирекорда. Първият - броят на случаите на дневна база.

При около 4500 направени теста, броят на заразените е 437, или с 1 повече от вчерашните стойности. Излекуваните са 138. 11 души са починали.

9,6% от тестваните са дали положителен резултат, което е най-високата стойност от март до днес, или втори антирекорд.

И днес най-много са случаите в столицата, а причината са две големи огнища. Едното от тях - бежанският център на Военна рампа. В Пловдив заразените са 65, а във Варна - 35.

На този фон затягане на мерки не е необходимо, но ще се следи повече за спазването на настоящите. Предстои среща с Асоциациите на заведенията, на която ще се припомни как трябва те да работят в режим на епидемия.

Въпреки увеличението, разпространението у нас остава по-слабо от това в Европа и на Балканите, затова нови мерки засега няма да се въвеждат, категорични са здравните власти.

„Обществото има отговорността да спазва мерките такива, какво са. И ако обществото ги спазва, а те са изключително обикновени и семпли неща. Ние ще настояваме областните медицински щабове да вземат тези решения“, каза здравният министър Костадин Ангелов.

Дали ще има мерки се определя не само спрямо броя на заразените, а по общо 23 показателя, заяви главният държавен здравен инспектор.

„Представете си, че говорим не за 400, а за 5000 дневно. Ще вземем ли мерки – ами разбира се, че ще вземем. Някои мерки са странни, аз не разбирам, като сложиш краен час на затваряне на баровете, какво толкова правиш. Извинявайте, ама преди 22 ч. също се заразяваме“, заяви Ангел Кунчев.

"Отпускането трябва да спре и всички трябва да разберат, че идва момент, в който трябва да сме много по-строги към себе си и към тези около нас", заяви проф. Асен Балтов.

По-голямата част от заразените с COVID- 19 вече няма да бъдат изследвани след 14-тия ден заради научни публикации, че след този период пациентът вече не е заразен.

„Виждаме че около 10-12 ден положителните лица от карантинираните са един малък процент, които в много бърз период от време – 14-ти – 15-ти ден вече стават отрицателни“ обясни Данчо Пенчев.

„Следващата стъпка, която ще обсъдим, е да намалим и 14-дневната карантина, защото първите 4-5 страни в Европа вече минаха на 10-дневна, а някои страни в света минаха на 7-дневна“, каза Ангел Кунчев.

А регионалните здравни инспекции въвеждат комбинирани изследвания - PCR тест за COVID-19 и за грип А и Б. В София те ще започнат да се използват още следващата седмица.

В системата на образованието заболеваемостта е под 1 процент. Това означава, че под карантина са  около 3 от 1000 паралелки.

Един от показателите, по които ще се решава дали училище ще преминава към дистанционна форма на обучение, е процент ученици, които отсъстват по медицински причини. Ако той надхвърля 20% и заболеваемостта в областта, в която училището се намира, цялостно е висока, може да се премине в неприсъствена форма на обучение.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!