В Европа страната ни е на 24 място по брой заболели от коронавирус с 43,19 на 100 хил. и на седмо място по смъртност с 1,19 на 100 хил. Това обяви на редовния брифинг на Националния оперативен щаб главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Данните са на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията за последните 14 дни.

„Въпреки значително нарасналите бройки, България запазва мястото си и като заболевамост, и като смъртност, защото значителен ръст на случаите има в цяла Европа“, уточни Кунчев.

Спрямо държавите от Балканския полуостров България се нарежда на пето място по заболеваемост след Румъния, Македония, Босна и Херцеговина, Албания и на четвърто място по смъртност след Босна Херцеговина, Македония и Румъния.

„Ръстът в ЕС на база седмична информация е +23%, което е абсолютно равно на ръста в България. Единствената страна с отрицателна тенденция е Дания“, отчете още доц. Кунчев.

Той уточни, че България все още е в зоната на най-светлия оранжев цвят и няма разлика в изискванията на други страни към нас, когато се пътува. В момента се изяснява защо Великобритания продължава да изисква 14-дневна карантина за пристигащите на Острова българи, каза д-р Кунчев.

Здравният министър д-р Костадин Ангелов успокои, че към момента не се налага въвеждането на нови мерки в страната срещу разпространението на коронавируса.

По думите му не са тревожни и данните за над 1000 настанени в болница към момента, от които 53-ма в интензивните отделения. Заетостта на леглата е 14% за консервативно лечение, а за интензивно – 5%, уточни министърът.

По думите му ниски са и нивата на заболеваемост в училищата и градините. Общият брой на  заразените деца и ученици е 101, а на карантинираните – 3268, учителите в детски градини и училища с коронавирус са 133, а под карантина – 119.