За периода 24-30 септември общият брой на заразените с COVID-19 се е увеличил с 1550 души, а излекуваните са 767. За това време 111 души са били хоспитализирани, от тях 14 души са настанени в интензивни отделения. 

Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на брифинга на Националния оперативен щаб. 

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му в рамките на Европейския съюз, Обединеното кралство и Европейското икономическо пространство, за периода 11 – 24 септември България се нарежда на 25-о място от 31 страни по заболеваемост и на осмо по смъртност. Статистиката е на база 100 хил. население.

„Наистина, пациентите, които се интубират – много голям процент от тях загиват. Леталният изход зависи от времето на постъпване на пациента в лечебно заведение, каква е неговата възраст и какви са неговите придружаващи заболявания“, коментира здравният министър.

Снимка: БГНЕС

Решението за връщане на пресконференциите дойде от премиера Бойко Борисов миналата седмица с аргумента: „да се предоставя актуална информация за епидемичната обстановка“ и с оглед на започващите сезонни и грипни вирусни инфекции. Те ще се провеждат всеки четвъртък в здравното ведомство. 

Щабът представи информация за разпространението на COVID-19 у нас. Изнесените данни са реферирани от СЗО и Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Стокхолм.

Здравният министър допълни, че заради повишената заболеваемост извънредната епидемична обстановка се удължава до края на ноември.

Снимка: btvnovinite.bg

„Към настоящия момент за страната са определени 8415 болнични легла за пациенти с COVID-19, от които 7307 за такива в неусложнено състояние. Към 30 септември е запълнен 10,5% от процента на леглата за пациенти в неусложено състояние и 4% от леглата на пациентите, нуждаещи се от интензивно лечение“, обясни ресорният министър.

По думите му недостатъчният брой на медиците е един от най-големите проблеми пред здравната ни система. „Ежедневно нараства делът на заразените медицински специалисти. Те запазват същия темп, около 5,6%, какъвто е и за цялото общество. Към момента са отчетени 1152 заразени мед. специалисти, от които 409 лекари и 387 мед. сестри“, каза проф. Ангелов. 

Снимка: btvnovinite.bg

Активните случаи на заразени медици в момента са 227, а 36 от тях са хоспитализирани. Той беше категоричен, че за поне три месеца напред медицинският персонал е обезпечен с предпазни средства.

Той добави, че медикаментът „Ремдесивир“, който се използва за лечение на пациенти с COVID-19 – също е обезпечен.

След един сравнително спокоен септември започна повишаване на заболеваемостта в Европа, а и в България, отчетоха още от щаба. 

„Ние също от миналата седмица бележим ръст. Нашият ръст седмично е плюс 57%“, заяви Ангел Кунчев, държавен здравен инспектор.

Снимка: btvnovinite.bg

От началото на учебната година с положителен PCR тест са 12 деца, посещаващи детски градини. 117 са заразените с COVID-19 ученици, а педагозите 86. Изолирани са 539 деца от детски градини, 4043 ученици и 153 преподаватели. Под карантина са 34 групи в детски градини и 180 паралелки в училищата.

Проф. Ангелов уточни, че средният процент на заболеваемост в образователната система е по-нисък от този за цялото общество.

От Националния щаб отново изтъкнаха, че докато чакаме ваксина, носенето на маски категорично предпазва от вируса.

„Шансът е носенето на маски. Круизен кораб в Аржентина, при който има коронавирус огнище, издава капитанът заповед - целият персонал носи маски висока степен на защита, а всички пасажери носят хирургически маски, в резултат заразените с коронавирус, прекарват вируса с леки симптоми или без“, заяви ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб.