България е на 25-то място по заболеваемост от коронавирус в Европа и на 8-мо по смъртност, съобщи главният здравен държавен инспектор доц, Ангел Кунчев на седмичния брифинг за ситуацията с пандемията в нашата страна.

„За щастие, постепенно смъртността спада и постепенно сме изместени от второ място от една голяма група страни. С най-голяма заболеваемост е Малта, следвана от Испания, Румъния, Чехия, Франция, Унгария, а ние делим осмо място с Хърватска с еднакви показатели“, допълни Кунчев, който отбеляза, че „след един спокоен септември е започнало едно повишаване на заболеваемостта. В някои страни като Испания, Франция и в Южна Германия започна доста по-рано, но и ние бележим ръст“.

Ръстът в България +57%, но има и страни, където надминава 127%, каза Кунчев и допълни, че на Балканите е водеща Черна гора с 527 заболели на 100 000.

Огромната разлика между броят на заразените и смъртните случаи все още не може да бъде обяснена в дълбочина, защото „за да имате правилните изводи, трябва да анализирате голям брой данни, с които не разполагаме“, заяви доц. Кунчев.

„Отчитаме редица фактори като възрастова структура на населението, обща заболеваемост от други заболявания, които допринасят за високата смъртност, и стигнем до това колко бързо стигат до болницата. Отчитаме, че всички тези фактори имат значение. Имам среща с общопрактикуващи лекари, за да подчертаем тяхната роля, защото тези хора трябва да достигат до болниците достатъчно рано, за да бъдат лекувани“, каза главният държавен здравен инспектор.