Въоръжените сили все още са изолиран контингент и разпространението на коронавруса  все още е клъстерно и е под контрол, съобщи генерал Венцислав Мутафчийски по време на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб за ситуацията с пандемията в страната.

В армейските структури от началото на епидемията има 96 заразени, като в това число са и медицинските сестри и лекари от ВМА, които са 46. От началото на епидемията е имало няколко огнища сред военните. Регистрирани са 10 заразени курсанти, които пристигнаха в училищата вече заразени, каза шефът на ВМА.

В момента всички, които подлежат на карантина, са карантинирани и проблемите са решени.
„Най-големите огнища са в едно поделение в Централна България, където имаше около 30 човека, както и 16 човека в едно поделение в Източна България, както и около София също имаше около 20 човека в две поделения“, разкри Мутафчийски, който отбеляза, че всички, които трябва, са били карантинирани.

„Направи ми впечатление, че поне 15% от хората не носят маските си както трябва“, заяви Мутафчийски, според когото покриването на устата и носа са един от сигурните начини да не се разболеем.

По думите на шефът на ВМА в световен мащаб продължава да се залага на лечението с плазма, защото за момента нямаме сигурни медикаменти, които да повлияват развитието на болестта.