Здравните власти предприемат нова мярка за стимулиране на ваксинацията сред малцинствените групи у нас. Очаква се в кампанията да се включат шоу звезди и религиозни представители.

Софийският квартал „Факултета“ е едно от местата, където здравни медиатори, хора от шоу бизнеса и представители на религиозните вероизповедания ще обикалят, за да информират хората за ваксинацията срещу COVID-19. Желаещите ще бъдат имунизирани безплатно, независимо дали са здравноосигурени.

Снимка: btvnovinite.bg

„Хубаво е, че има избор на ваксини, вече изборът и решението е наше какво решение ще вземем. Това е същото като ме заболи глава или като те заболи глава, брат, отиваш и си избираш определеното хапче, което знаеш, че ще ти премине, ще преодолее болката“, обяснява певицата Бони.

Много жители на квартала като Петър Ангелов са против ваксинацията.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз съм ваксиниран чрез Господа Исус Христос, с неговата кръв, с неговата благодат, аз вярвам в Бога и мисля, че Исусовата кръв е над всички наши роми“, казва Петър.

Снимка: btvnovinite.bg

Други като Стоян Калев обаче са имунизирани и дори сами са избрали ваксината. Споделя, че го е направил, „защото като дойде някаква вълна, да ти е в по-лека форма“.

Снимка: btvnovinite.bg

Освен хора от шоу бизнеса на терен и в имунизационните пунктове са и здравните медиатори в София.

„Кампанията стартира преди повече от месец. Здравните медиатори работеха активно на терен, консултираха относно ваксините, имаше много притеснение, защото хората нямаха достатъчно информация“, казва Анна Илиева, отговорник на здравните медиатори в София-град.

Снимка: btvnovinite.bg

От Здравното министерството заявиха, че мерките се предприемат, за да може да се предотврати нова вълна на вируса.

„Първата стъпка, която трябва да извършим е да информираме тези хора максимално добре по канали с вярна информация – през хората, които те уважават и са авторитетни сред тях“, казва заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

Снимка: btvnovinite.bg

Експерти обясняват, че трябва да има национална информационна кампания, не само сред малцинствата.  

„Сезонните работници, онези които имаха нужда от ваксини, онези, които биха се ваксинирали много отдавна заминаха“, казва Алексей Пампоров, доцент по социология в БАН.

Снимка: btvnovinite.bg

Представителите на малцинствените групи могат да се имунизират в откритите пунктове или при личните си лекари.

На срещата на здравните власти с медиаторите стана ясно също, че ваксинираните сред малцинствените групи са под 10%. А финансови стимули за ваксиниране няма да има.

А в търсене кои варианти на ковид-19 има у нас, днес здравното министерство задължи всички лаборатории да изпращат поне 10% от PCR пробите си за секвениране в Националния център по заразни и паразитни болести.

  • Близо 350 нови случая на COVID-19 у нас
  • На база секвенираните проби: „Делта“ вариантът на COVID-19 преобладава у нас
  • Кацаров: България жертва възрастните, грешки са стрували над 10 000 живота
  • От 29 юли нови правила за влизане в България от държави в „червената зона“ за COVID-19
  • Поправена компютърна грешка вдигна напълно ваксинираните с близо 137 хил. за ден
  • 193 са новите случаи на коронавирус у нас
  • Д-р Симидчиев: Почти сигурно от септември у нас ще има нова COVID вълна
  • Четири района у нас са с по-голям ръст на броя на заразените с COVID-19
  • В „жълтата зона“: Препълнени с туристи плажове увеличиха нивото на COVID риск у нас
  • 54 нови случая на COVID-19 у нас