„Няма да използвам негативен речник с термини като „червени линии“ по отношение на България“, заяви външният министър на РС Македония Буяр Османи наа съвместна пресконференция с генералния секретар на Съвета за регионално сътрудничество Майлинда Брегу в Скопие.

Османи подчерта, че Договорът с България определя рамката и инструментите за сътрудничество и преодоляване на различията и че най-добрият начин за решаване на проблемите е комуникацията.

„Не трябва да унищожаваме комуникацията. В интерес и на Република България е целия регион да се интегрира в Европейския съюз“, подчерта външният министър на С. Македония.

„В този план в член 2 (на Договора за добросъседство) е записано, че Република България ще подкрепи евроатлантическата интеграция на Северна Македония и ние ще настояваме да се спазва този план и това споразумение. Затова настояваме цялата комуникация да се осъществява в рамките, предвидени в споразумението, тъй като е от общ интерес за двете страни“, каза Османи.

Османи заяви още, че е оптимист, че съвместната македонско-българска комисия по исторически и образователни въпроси ще намери решение на въпроса с Гоце Делчев.

„Вярвам в професионалния и научния капацитет на нашите историци да намерят общ текст в тази част“, каза той.

„Не бих говорил предварително, бих оставил възможността на комисиите да се срещат и да се опитат да намерят общ език, т.е. да съгласуват тези различия в тълкуването. Нито пък искам да бъда песимист, че няма да успеят. Както успяха да намерят общ текст, който е приемлив и за двете страни за много важни исторически фигури, мисля, че ще намерят и общ текст, който да интерпретира тези различия и за другите исторически фигури в този списък", каза Османи.

Външният министър на С. Македония припомни, че вече има съгласуван текст за няколко исторически фигури, за няколко исторически периода, които вече са предложени като текст на двете правителства, за да може да се хармонизират текстовете на учебниците.

„От нас зависи да създадем предпоставки въз основа на Договора комисиите да работят безпроблемно, да достигнат до добра воля на паритетна основа, да измислим решения за намиране на точки на свързване и точки на общо отбелязване, защото бъдещето е в съвместното сътрудничество между държавите от региона“, каза Османи.

Външният министър на С. Македония коментира застоя в работата на съвместната македонско-българска комисия по исторически и образователни въпроси, като го отдаде на проблемите около пандемията с коронавирус и обстановката в Северна Македония преди предсрочните парламентарни избори и сформирането на новото правителство в Скопие.

Скопие и София на прага на нова "Студена война"

На 16 септември правителството ни е изпратило „Разяснителен меморандум относно отношенията на Република България с Република Северна Македония в контекста на разширяването на ЕС и на процеса на асоцииране и стабилизиране“ до всички държави членки на общността и до работната група "Разширяване" към Съвета на ЕС. Това беше потвърдено от постоянното представителство на България към ЕС пред БНР. Няма официален коментар от страна на българското правителство за меморандума и какво е наложило неговото изпращане точно сега. Редица медии в Северна Македония и България публикуват откъси от документа, но негов текст не беше разпространен до медиите от официален правителствен източник.

В документа от шест страници се разглеждат проблемните въпроси между нашата страна и Скопие. Като основни спорни моменти в отношенията между двете страни в него се посочват нерешените исторически спорове, наименованието на езика, на който говорят гражданите на Северна Македония, и политиките на Скопие, свързани с признаването на македонско малцинство в България. В меморандума, според публикации в македонски и български медии, пише, че „прилагането на Договора за добросъседство между двете страни е в „застой“ и е „блокирано до голяма степен след решението на представителите на Република Северна Македония да прекратят за неопределено време участието си в работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, създадена съгласно чл. 8 (2) от Договора“.

Меморандумът предизвика остри реакции сред обществеността в югозападната ни съседна и стана една от основните теми в местните медии. Опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ организира митинг в защита на Гоце Делчев като „македонски национален герой“ и използва повода за нападки срещу управляващата коалиция в Скопие.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев обяви на пресконференция на 19 септември някои от постановките в меморандума за обидни и оспорващи македонската идентичност и език. Според разпространени в медиите извадки от документа България "настоява документите на ЕС - както преди, така и след присъединяването на Северна Македония към ЕС-  да се отнасят до "официалния език на Република Северна Македония“.

На този фон външният министър на Северна Македония Буяр Османи заяви, че предстоящата среща на върха в София в рамките на съвместното председателство на Северна Македония и България с Берлинския процес ще даде допълнителен тласък, стойност и двигател в регионалното сътрудничество.