„Гоце Делчев е едновременно и македонец, и българин – той е македонец в регионален смисъл и българин в народностен смисъл“.

Това каза в „Тази сутрин“ заместник-председателят на Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси с Република Северна Македония доц. Наум Кайчев.

Снимка: btvnovinite.bg

Именно това е един от въпросите, по които комисията води дискусии. Същевременно е и спор, по който се изказаха политици, както от България, така и от Република Северна Македония.

Снимка: btvnovinite.bg

Самата комисия не е заседавала от 10 месеца, посочи доц. Кайчев.

„Тогава колегите от Скопие заявиха, че причината са изборите при тях – те не могли да заседават, докато при тях има парламентарни избори. Нееднократно сме изтъквали, че ние сме експертна комисия, която не би трябвало да се влияе от вътрешнополитическата динамика, вътрешнополитическите фактори в една или друга страна. От 10 месеца фактически нашата комисия е блокирана и не провежда редовни заседания. За съжаление се наблюдава едно анонсиране в публичното пространство, че всичко е наред и комисията функционира и дори отговорни представители заявяват доста неверни неща в публичното пространство. Вчера вицепремиерът по европейската интеграция на Република Северна Македония – Никола Димитров, в едно пространно интервю за една телевизия, гледана в Скопие, каза, че видите ли – ето съвместната комисия е уточнила и античния, и средновековния, и ранноосманския период, което не е така. Разговорите по Средновековието продължават и те съвсем не са леки“, коментира Кайчев.

Снимка: btvnovinite.bg

Кайчев заяви, че е възможно и България, и Република Северна Македония да излязат победители от спора за Гоце Делчев, при условие обаче, че има воля за опиране върху архивите, изявите и самоопределнията на Гоце Делчев, които по думите му са „повече от ясни“.

Снимка: btvnovinite.bg

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!