"Ще се наложи да преместим различните изпити от националното външно оценяване от 4 до 10 дни. Най-вероятно ще предложим държавните зрелостни изпити, които бяха планирани за 20 и 22 май, да се проведат на 30 май и 1 юни". 

Това каза на извънреден брифинг в Министерския съвет просветният министър Красимир Вълчев. Той уточни, че това ще се случи само при сценарий, ако на 14 май учебният процес в училищата бъде възстановен.

Най-вероятно ще се предложи и отлагане на изпитите след седми клас, които в момента са планирани за 9 и 11 юни. Новите дати ще са 13 и 15 юни. По думите на Вълчев няма пречка да се проведе и външното оценяване след четвърти и десети клас.

„Това, което няма да може да се проведе, са националните кръгове на част от състезанията и олимпиадите. Проблемът е, че част от тях участват във формирането на балообразуването. Затова ще предложим най-вероятно да се вземат резултатите от областните кръгове при кандидатстването“, обясни министърът на образованието.

Всички това ще се обсъди с професионалната общност, за да се постигне консенсус. Красимир Вълчев допусна и вариант няколко съботи да се даде възможност да се отучва.

„Все още не сме достигнали пика на заразата. Във всички страни ще има преместване на приемните кампании във всички висши училища. Готови сме да издадем и по-рано дипломите за дванайсетокласниците, така че няма да има проблем да приключим нормално учебната година“, заяви Вълчев.

„Има различия в степента на достигнатия материал още преди стартирането на карантината и електронното обучение. Говорим за система от 700 000 ученици, над 60 000 педагози и близо 40 000 паралелки“, обясни просветният министър.

"Отказвайки се от единната организация, няма да имаме и единно отучване след възстановяване на присъствените занятия", допълни той.

Детските градини пък най-вероятно ще са с повече групи през лятото, обясни Вълчев.